Generalul Zaharia Toma, cercetat din nou pentru fraudă

Generalul Zaharia Toma, cercetat din nou pentru fraudă

Curtea Supremă a decis redeschiderea dosarului privind fraudarea, în 2003, a unui concurs din poliţie.

Generalul de poliţie Zaharia Toma, în prezent pensionar, va fi cercetat penal, din nou, în dosarul privind fraudarea unui concurs de numire a şefilor Serviciilor Judeţene de Combatere a Crimei Organizate, potrivit deciziei irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În decembrie, Curtea Supremă a decis că există probe clare că Toma este cel care a fraudat concursul organizat în anul 2003 la Şcoala de Agenţi de Poliţiei din Câmpina, deşi procurorii dispuseseră iniţial neînceperea urmăririi penale. Din comisia de examen au făcut parte chestorii Damian Miclea, şeful Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog, şi Dan Fătuloiu, adjunctul instituţiei.

4,55 transformat în 7,25

În decursul anchetei a ieşit la iveală faptul că Zaharia Toma , pe atunci prim-adjunct al ministrului de interne, a modificat cu pixul notele candidaţilor şi a dispus numirea în funcţii a unor poliţişti care au obţinut nota 4 ori s-au clasat pe locurile doi şi trei. În dosarul penal se arată că sub comisarul Marinel Popescu, secretar al comisiei de examinare, i-a prezentat rezultatele chestorului Damian Miclea, preşedintele comisiei.

"Acesta le-a prezentat secretarului de stat Zaharia Toma. În urma discuţiilor pe care le-a avut cu secretarul de stat Zaharia Toma , chestorul Damian Miclea a solicitat secretarului comisiei să refacă tabelul cu rezultatele finale, astfel încât ofiţerul Ioan Oţel (fost şef al Serviciului de Crimă Organizată şi Antidrog Cluj - n.r.), care candidase pentru funcţia de şef serviciu, să figureze cu o notă în baza căreia să poată fi declarat admis. Acesta (Ioan Oţel - n.r.) figura în tabelul centralizator cu media 7,25, inferioară celei obţinute de ceilalţi doi ofiţeri care au candidat pentru aceeaşi funcţie. Subcomisarul Marinel Popescu a modificat tabelul cu rezultatele obţinute de candidatul Ioan Oţel, în sensul că lucrarea scrisă a fost notată cu nota 7,25 în loc de 4,55", se arată în documentul de la Curtea Supremă.

Ioan Oţel a fost demis în urma unui scandal sexual, ulterior fiind arestat sub acuzaţia de şantaj. În prezent, dosarul se judecă la Tribunalul Brăila.

Fraudă în şapte judeţe

După ce-au fost operate modificările solicitate de chestorul Zaharia Toma , centralizatorul i-a fost prezentat din nou, deşi nu avea nicio atribuţie în derularea examenului.

"Tabelul centralizator a fost prezentat din nou secretarului de stat Zaharia Toma , care a men ţio nat «da» în dreptul fiecărui candidat care urma să fie numit în funcţie, chiar dacă ceilalţi con curenţi obţinuseră note superioare. În baza dispoziţiilor secretarului de stat Zaharia Toma au fost emise şi ordinele de numire în funcţie cu data de 3 septembrie 2003. Asemenea situaţii au fost constatate în judeţele Alba, Argeş, Buzău, Cluj, Maramureş, Teleorman şi Vâlcea", potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Unii dintre ofiţerii numiţi în funcţii prin fraudă au ajuns ulterior şefi ai inspectoratelor de poliţie. Un astfel de exemplu este cel al fostului şef al Poliţiei Mara mureş, comisarul-şef Ioan Isac, care a fost demis anul trecut din cauza frecventelor scandaluri cu interlopi din judeţ.

Un alt caz inedit este cel al ofiţerului Ioan Brădean, care, deşi a candidat singur pentru postul de şef al Serviciului Hunedoara şi a luat 8,55, a fost declarat respins.

NUP, deşi existau probe

Frauda a fost descoperită abia după schimbarea partidului de la guvernare, în 2005, tot atunci fiind sesizat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Iar în 2007, comisarul-şef Gabriel Gaboră, unul dintre ofiţerii "tăiaţi" de pe listă, a depus o plângere penală pe numele lui Zaharia Toma.

După patru ani de anchetă, procurorii au decis să claseze dosarul din lipsă de probe. Nemulţumit de soluţia procurorilor, comisarul-şef Gabriel Ga boră a atacat decizia la completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a decis că soluţia anchetatorilor este nelegală şi a dispus redeschiderea urmăririi penale împotriva chestorilor Zaharia Toma şi Damian Miclea şi a subcomisarului Marinel Popescu.

Judecătorii Curţii Supreme au mai hotărât şi faptul că procurorii trebuie să efectueze noi audieri în acest dosar pentru a stabili cu certitudine modul în care a dispărut lucrarea scrisă a comisarului-şef Ioan Oţel, precum şi clarificarea atribuţiilor de serviciu ale chestorului Zaharia Toma. 

"CU MÂINILE CURATE"

"Generalul Heroină", albit în patru dosare "grele" în ultimii ani

  • Raluca Dan

Supranumit "TZ-eul" de foştii su balterni şi "Generalul Heroină" de presă, Zaharia Toma s-a făcut remarcat, în perioada 2000-2004, când, din postura de prim-adjunct al miniştrilor de interne Ioan Rus şi Marian Săniuţă, a făcut "jocurile" în una dintre cele mai puternice instituţii ale statului.

Cunoscut drept unul dintre oamenii de casă ai fostului premier Adrian Năstase (de altfel, "TZ-eul" şi-a ridicat o vilă în comuna dâmboviţeană Tărtăşeşti, învecinătatea locuinţeipărinţilor lui Năstase), Zaharia Toma a fost implicat în mai multe scandaluri, transformate apoi în dosare penale, din care generalul a ieşit "cu mâinile curate".

Cel mai răsunător a fost cel legat de afacerea "Sintofarm". Ancheta deschisă în 1999 pe numele unor traficanţi de anhidridă acetică (precursor al heroinei) a inclus şi numele Ioanei Toma, soţia lui Zaharia Toma, pe atunci director economic la fabrica de medicamente Sintofarm. Însă, după numirea lui Zaharia ca secretar de stat, cercetările au fost stopate în mod neaşteptat, iar ofiţerii de la Crimă Organizată care le-au derulat au fost mutaţi la alte structuri.

În 2005, procurorii anticorup ţie l-au anchetat pe Toma în dosarul "Frontiera", legat de modul în care s-au "parafat" contractele pentru securizarea frontierelor cu EADS şi cel pentru realizarea studiilor de fezabilitate cu Bearig Point. Dosarul nu a mai ajuns însă în instanţă.

A urmat ancheta legată de concursurile fraudate pentru posturile de şefi de Servicii de Crimă Organizată în Poliţie. Dosarul a stat patru ani pe masa procurorilor, timp suficient pentru ca unele fapte penale imputate "TZ-eului" să se prescrie.

Numele lui Zaharia Toma apare şi pe lista "greilor" acuzaţi în dosarul "Revoluţiei" şi salvaţi de gafele procurorului Dan Voinea. În plus, interlopul Nuţu Cămătaru l-a arătat cu degetul pe generalul căruia i-ar fi oferit gratis mese în restaurantul său, în schimbul unor "servicii".

Ne puteți urmări și pe Google News