Generalul RĂNIT LA DEGET în timp ce apăra TVR de ”teroriști” în decembrie 89 a rămas fără certificat de revoluționar

Generalul RĂNIT LA DEGET în timp ce apăra TVR de ”teroriști” în decembrie 89 a rămas fără certificat de revoluționar

Un certificat de revoluționar a fost anulat, săptămâna trecută, la Timișoara, după ce posesorul, un general de armată de la București, a fost dat în judecatăî de un revoluționar adevărat. Generalul, care, de fapt a participat la contrarevoluție, trimițând tancurile împotriva luptătorilor comuniști, și-a obșinut certificatul pentru că, în perioada respectivă, s-a rănit la un deget.

În 7 februarie 2019, Curtea de Apel Timișoara a dat verdictul în procesul pe care revoluționarul Marius Mioc l-a deschis împotriva Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist și a generalului Marin Oană, pentru anularea certificatului de luptător rănit în revoluție al acestuia. ”Generalul Marin Oană, locotenent-colonel în timpul revoluției, a fost comandantul unei unități militare din București care a trimis tancuri împotriva manifestanților din București, în 21 decembrie 1989. Apoi, în seara de 22 decembrie 1989 a fost desemnat să apere Televiziunea Română de „teroriști”. În zonă s-au înregistrat mulți morți și răniți. Însuși Oană a fost rănit la un deget cu acel prilej, motiv pentru care a primit titlul de luptător în revoluție rănit. După apariția Legii 341/2004, care acordă indemnizații mai mari răniților cu grad de invaliditate decît celor fără grad de invaliditate, Oană Marin și-a scos certificat medical pentru gradul 3 de invaliditate”, explică Mioc. Revoluționarul timișorean militează încă din primele zile de după Revoluție pentru aflarea adevărului.

Conform art. 8 din Legea 341/2004 nu pot beneficia de prevederile legii persoanele care au acționat împotriva revoluției, astfel că Mioc a contestat certificatul de revoluționar a lui Oană, în momentul emiterii, dar, ulterior, în ciuda unui răspuns oficial care îl informa pe revoluționar că generalul care a participat la contrarevoluție nu ar fi primit certificat de revoluționar, a descoperit că acesta apare în lista revoluționarilor cărora li s-a aprobat preschimbarea certificatului din Monitorul Oficial 467 bis din 7 iulie 2010. De aceea am făcut plîngere penală împotriva conducătorului SSPR de la acea vreme, Adrian Viorel Nicolaescu. ”După acea plîngere penală, SSPR a luat măsura anulării certificatului de revoluționar a lui Oană, iar președintele Traian Băsescu a emis un decret de anulare a titlului de revoluționar al acestuia. Plîngerea mea penală împotriva șefului SSPR a fost clasată. Apoi însă, Marin Oană a atacat în instanță hotărîrea SSPR de a i se anula certificatul și a cîștigat procesul la Curtea de Apel București, pe motive procedurale, respectiv că hotărîrea SSPR de anulare a certificatului său nu a fost motivată. Ca urmare, în 2015 SSRMLÎRC și CPRD au emis un nou certificat de revoluționar pentru Oană Marin”, a mai explicat timișorenanul.

Ne puteți urmări și pe Google News