Evenimentul Zilei > Actualitate > Generalul care conduce armata Ucrainei, cel mai mare coșmar al lui Vladimir Putin
Generalul care conduce armata Ucrainei, cel mai mare coșmar al lui Vladimir Putin

Generalul care conduce armata Ucrainei, cel mai mare coșmar al lui Vladimir Putin

Valeri Zalujnîi este considerat creierul din spatele armatei ucrainene, iar tactica impusă de el a permis Ucrainei să lupte eficient împotriva Rusiei. Este militar de carieră și a reușit să reformeze forțele armate ale țării sale după înfrângerea din 2014, care a dus la anexarea Crimeei de câtre Rusia.

Valeri Zalujnîi este comandantul-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, funcţie în care a fost numit de Volodimir Zelenski în luna iulie a anului trecut. În vârstă de 49 de ani, generalul născut în vestul Ucrainei visa în copilărie să devină comediant. În final, i-a călcat pe urme tatlui său, care a fost și el militar de carieră.

A absolvit în 1997 Institutul Forțelor Terestre din Odesa, după care a trecut toate etapele stagiului militar: comandant de pluton, comandant de pluton de instrucție, comandant de pluton de luptă, comandant de companie de instrucție, comandant de companie de cadeți, comandant de batalion. În 2020, a făcut un master în relații internaționale, la Academia Ostroh. De asemenea, a participat la multe antrenamente NATO în afara Ucrainei. A donat armatei un milion de dolari primiți moștenire de la părinții săi.

Valeri Zalujnîi
Sursa: Arhiva EVZ

Creierul armatei ucrainene

Este considerat creierul din spatele armatei ucrainene. În ultimii ani a reușit să reformeze armata ucraineană, iar analiștii internaționali spun că lui i se datorează victoriile obținute de front în fața armatei lui Vladimir Putin.

„Promovarea mea a fost ca a unui soldat obișnuit. Am fost numit, mi-am preluat atribuțiile, mi-am preluat funcția, mi s-a oferit alta, m-am mutat. Nu m-am gândit niciodată că într-o zi voi deveni general”, a declarat Valeri Zalujnîi, pentru Politico.

În trecut, generalul declara că unul dintre militarii pe care i-a admirat a fost Valeri Gerasimov, actualul șef al Forțelor Armate Ruse cu care se luptă acum în mod direct.

Valeri Zalujnîi spune că a văzut cu adevărat ce înseamnă războiului în 2014, când Rusia a anexat Crimeea. „Citisem o mulțime de cărți, absolvisem toate academiile cu medalie de aur, înțelegeam totul teoretic, dar nu înțelegeam ce înseamnă cu adevărat războiul. Dar în opt ani de război, până în 2022, atât eu, cât și oamenii ca mine am înțeles totul perfect”, a declarat generalul pentru The Economist.

Strategie eficientă

Marina Miron, cercetător în cadrul Departamentului de Studii de Apărare la Kings College London a explicat care este tactica adoptată de Valeri Zalujnîi.

„Este mai degrabă adeptul unor operațiuni în unități mici și dispersate, care sunt autonome. O tactică opusă celei practicată de Rusia și care este o moștenire a URSS. Acest lucru necesită pregătire și leadership pentru că trebuie să ai încredere că toți comandanții tăi iau decizii corecte“, a spus Marina Miron, potrivit Business Insider.

Generalul ucrainean a fost lăudat și de americani. „Zalujnîi a fost acea minte militară de care țara lui avea nevoie. Conducerea sa a permis forțelor armate ucrainene să se adapteze rapid front și să lupte eficient împotriva rușilor”, a declarat anul trecut generalul american Mark Milley, pentru Time Magazine.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: