Gem de soc. Cea mai gustoasă rețetă din cămara bunicii

Gem de soc. Sursa foto: Pixabay

Sezonul pregătirii conservelor a început, iar vânzările de fructe și legume cresc. Unul dintre cele mai ieftine gemuri este cel din fructe de soc, pe care nu le găsești la tarabe, ci le poți culege de la marginea pădurii sau a desișurilor. Pe lângă gustul deosebit, acest preparat are o culoare aparte. În mod cert, o felie de pâine prăjită cu unt și gem de soc va fi un deliciu în diminețile răcoroase de iarnă. Iată cât de ușor se poate prepara.

Gem de soc. Una dintre cele mai ieftine rețete

Florile de soc sunt folosite pentru prepararea socatei, însă dacă ajung la maturitate, acestea se transformă în bobițele de culoare închisă, care sunt dispuse sub forma unui ciorchine. În stare naturală, aceste mici fructe sunt amare și nu pot fi mâncate ca atare.

Fructe de soc. Sursa foto: Pixabay

După prepararea termică și adăugarea unui îndulcitor, fructele de soc capătă o aromă deosebită. Această rețetă de gem se pregătește în multe sate din Transilvania. Dincolo de costurile reduse, gustul preparatului final este unul aparte.

Ingrediente necesare:

  • un kilogram de fructe de soc
  • 700 grame de zahăr
  • zeama de la o lămâie

Mod de preparare

Fructele de soc se îndepărtează pe rând de pe ciorchine și de elimină cele moi. Acest proces poate dura în jur de 40-50 de minute, însă rezultatul final merită tot efortul. Fructele se spală sub jetul de apă și se lasă la scurs într-o sită deasă.

Ulterior, acestea se pun într-o oală din inox și se adaugă zahărul. Gemul se lasă la fiert la foc mic. Zeama de lămâie va activa pectina din fructe, iar din acest motiv se adaugă în oală abia după ce gemul începe să fiarbă.

Gem de soc. Sterilizarea borcanelor, proces important

Gemul se lasă la fiert până începe să scadă și să se închege. Între timp, te poți ocupa de sterilizarea borcanelor, pe care o poți face introducându-le timp de 5-7 minute la cuptor sau chiar în mașina de spălat vase.

Gem. Sursa foto: Pixabay

După ce s-a fiert și a căpătat o culoare mai închisă, deliciosul gem de soc se poate turna în borcanele încălzite în prealabil. Acestea se închid și se așează cu capacul în jos la răcit.

În sezonul rece, gemul obținut se poate folosi inclusiv la prepararea prăjiturilor.