GDPR, arma statului contra companiilor: Amendă pentru Uber, în Olanda

uber / Sursa foto: Dreamstime

Legislația de protecție a datelor personale, cunoscută ca GDPR, se dovedește tot mai mult o armă statului contra companiilor. Uber a fost amendată, în Olanda, cu 290 de milioane de euro, sub acuzația că ar fi încălcat reglementările privind datele șoferilor.

Cea mai mare amendă primită de Uber

Compania Uber a fost sancționată de DPA, autoritatea olandeză pentru protecția datelor, cu o amendă de 290 de milioane de euro. Instituția a acuzat Uber că a transferat date private ale șoferilor săi europeni în Statele Unite, unde este sediul central al companiei, fără a respecta standardele de protecție a datelor cerute în Europa.

Potrivit „Bloomberg”, este cea mai piperată amendă primită vreodată de Uber la nivel global, precum și cea mai mare emisă vreodată de DPA.

Uber, amendată că s-a interesat dacă șoferii săi au cazier sau anumite boli

Compania Uber este acuzată de autoritatea olandeză de protecție a datelor personale că ar fi colectat informații despre șoferii săi, inclusiv informații referitoare la licențele de taxi sau de locație și, în unele cazuri, chiar și de informații natură medicală și penală, și le-a transferat la sediul său din SUA, fără a utiliza instrumente capabile să apere în mod adecvat intimitatea, făcându-le astfel „insuficient de protejate”.

Un purtător de cuvânt al platformei Uber a definit amenda drept „complet nejustificată”, argumentând că procesul de transfer a respectat reglementările europene și anunțând că amenda va fi contestată.

Platforma de ridesharing, atacată de șoferi din Franța

Ancheta a luat naștere, după ce peste 170 de șoferi francezi au apelat la un grup pentru drepturile omului și a fost lansată în Olanda, deoarece aici se află sediul european al Uber.

Aceasta este a treia amendă primită de Uber de la DPA, după ce multinaționala americană fusese deja sancționată pentru prima dată pentru că nu a oferit suficientă transparență asupra perioadei de păstrare a datelor șoferilor europeni și asupra țărilor extraeuropene în care au fost transferate, dar și o a doua dată pentru că nu a raportat la timp o încălcare a datelor, potrivit Il Sole 24 Ore.

(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)