GDF SUEZ: Preţul gazelor nu reflectă costul de achiziţie

GDF SUEZ: Preţul gazelor nu reflectă costul de achiziţie

Preţul gazelor naturale plătit de consumatorii din România nu reflectă realitatea costurilor de achiziţie. Diferenţa dintre costul real şi preţul de vânzare este de peste 25%, potrivit reprezentanţilor GDF SUEZ Energy România, unul dintre marii operatori de pe piaţa locală a gazelor.

"Constatăm că preţul final la gazele naturale nu a fost modificat în ultimele 20 de luni şi nu reflectă deloc realitatea costului de achiziţie a gazului. Diferenţa dintre costul real al moleculei de gaz şi preţul de vânzare este astăzi de peste 25%, generând distorsiuni masive pe piaţa gazelor", ne-au precizat reprezentanţii companiei.

Importurile, la nivel-record în februarie

Potrivit acestora, preţul moleculei de gaz rusesc a evoluat între octombrie 2009 şi februarie 2011 de la 79 lei/MWh la 120 lei/MWh. "Această creştere reflectă majorarea continuă a preţului petrolului în ultimele 12 luni şi deprecierea ratei de schimb leu/dolar în aceeaşi perioadă", a explicat compania.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, ponderea gazului importat este în continuă creştere, atingând un nivel record în februarie 2011, când ponderea importurilor în aprovizionarea globală cu gaz a României a ajuns la 41,2%, comparativ cu procentul de 32% din ianuarie 2011 şi 22% în decembrie 2010, potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Preţul gazelor naturale plătit de consumatorii casnici din România era, în prima jumătate a anului trecut, cel mai ieftin din UE, însă raportat la puterea de cumpărare, preţul este situat la media europeană, potrivit datelor Comisiei Europene. Ultima scumpire a preţurilor a avut loc în iulie 2008, iar în 2009 gazele s-au ieftinit de două ori, cu 3%, respectiv 5%.