Gazprom amenință modificarea contractelor de livrare, dacă Occidentul instituie o plafonare a prețului la gaze: „Ar putea pune problema schimbării preţului”

Autoritățile de la Moscova au decis, marți, 28 iunie, ca Gazprom să poată modifica condițiile înscrise în contractele de livrare, dacă statele din Vest vor dispune plafonarea prețul gazelor venite din Rusia. Liderii G7 au convenit să limiteze fluxul de bani ce ajunge în Federație, prin introducerea unui plafon la prețul petrolului și gazului rusesc.

Printre principalele subiecte înscrise pe agenda de discuții a liderilor grupului celor şapte state puternic industralizate (G7) a fost războiul din Ucraina, alături de posibilitățile de limitare a profiturilor Rusiei, provenite de pe urma creşterii preţurilor la energie.

Occidentul vrea să diminueze profitul Rusiei

Statele occidentale anunță că vor să stimuleze vânzarea de petrol rusesc la un nivel care să depășească ușor costurile de producție, astfel încât profitul Rusiei să fie unul redus, dar să fie menținută și producția.

Despre ideea plafonării preţului gazului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că „depinde de direcţie, depinde de deciziile luate de Gazprom. Probabil, ei ar putea pune problema schimbării actualelor condiţii din contracte, a schimbării preţului”.

Rusia încearcă să contracareze efectele sancțiunilor economice

În legătură cu felul în care implementarea unui plafon de preţ pentru gazul şi petrolul rusesc ar afecta bugetul Rusiei, Peskov spune: „Încă nu ştim despre ce este vorba. Conform constituţiei noastre, Rusia este un stat social, îndeplinirea tuturor obligaţiilor noastre sociale este prioritatea principală”.

Autoritățile de la Kremlin și-au propus să reducă deficitul bugetar la 2% din PIB în 2022, prin majorarea ajutorului de stat acordat companiilor și gospodăriilor țării, pentru a diminua efectele sancțiunilor economice ale Uniunii Europene.

Totuși, Rusia va avea nevoie de un preţ al barilului de petrol de 100 de dolari în 2022 pentru echilibrarea bugetului statului, spune economistul Natalia Orlova, conform Știrileprotv.ro.

Șeful Gazprom deține un conac în valoare de 240 de milioane de dolari Șapou . Sursa: arhiva EVZ

Grupul G7 propune noi sancțiuni împotriva Rusiei

Liderii celor mai puternic industrializate state ale lumii, reunite în Grupul G7 iau în considerare noi sancțiuni împotriva Rusiei. La Summitul ce a avut loc în Germania, început pe 26 iunie, aceștia au luat în considerare măsuri care să pună o presiune și mai mare asupra economiei din Rusia.

Iar o astfel de măsură ar fi înființarea unui mecanism menit să plafoneze, la nivel mondial, prețurile la petrol. Un înalt responsabil de la Casa Albă a confirmat acest lucru, luni, 27 iunie.

„Liderii ţărilor G7 sunt foarte aproape de un punct în care vor decide să le ceară miniştrilor lor să creeze de urgenţă mecanisme pentru a plafona la nivel mondial preţul petrolului rusesc”, a explicat oficialul american. Acesta a avut o întâlnire cu presa în marja reuniunii potrivit AFP.

Un astfel de mecanism ar viza „serviciile” care sunt legate de exportul de petrol din Rusia. Oficialul SUA a precizat că acest proiect cere „multă coordonare”, atât între ţări, cât şi la nivelul sectorului privat.

Cum ar funcționa mecanismul

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, negociatorii (în special cei din SUA şi Italia) caută un sistem care ar limita fluxul de bani spre Rusia. Totodată au în vedere să permită ca petrolul rusesc să fie disponibil pentru marii cumpărători precum China și India, pentru a evita noi şocuri de preţuri. Liderii vor cere miniştrilor de Finanţe să pună la punct detaliile în săptămânile şi lunile următoare, a declarat un oficial de rang înalt din Administraţia Biden.

Un acord politic pentru a explora opţiunea unui plafon de preţ a fost convenit, astfel încât acest lucru va fi menţionat ca o idee în comunicatul publicat la finalul reuniunii, a dezvăluit un oficial G7. SUA au sugerat că acest plafon ar putea să funcţioneze prin impunerea de restricţii asupra asigurării şi altor servicii necesare pentru a putea transporta petrol rusesc. Mecanismul ar permite livrarea, dacă acesta ar fi vândut la un preţ mai mic decât plafonul convenit.

O astfel de abordare ar cere ca Uniunea Europeană să regândească sancţiunile care tocmai au fost convenite luna trecută. De asemenea, este neclar cât de eficient ar fi acest concept, în condiţiile în care sancţiunile anunţate de UE ar putea avea un impact mai mare.