Gazoductul "South Stream” va renaşte dar sub altă formă după ce Bulgaria a renunţat la proiect în 2014

Gazoductul "South Stream” va renaşte dar sub altă formă după ce Bulgaria a renunţat la proiect în 2014

Unul din subiectele care se fi discutat în timpul vizit la Atena, 28 mai, Vladimir Putin va lansa un nou proiect de tranzitare a gazelor rusești prin Marea Neagră, Bulgaria, și Grecia care va folosi viitorul gazoduct pe fundul Mării Ionice între Grecia și Italia.

Gazoductul „South Stream”, proiect la care Bulgaria a renunțat în 2014, va putea exista dar  sub o altă formă. Printre proiectele energetice ce vor fi prezentate de președintele rus Putin în timpul vizitei sale la Atena se află și o varianta nouă a gazoductului ce va traversa Marea Meagră.

  Traseul conductei va fi spre Europa Centrală dar, nu prin fosta Iugoslaviam ci prin Grecia.   În luna februarie la Roma, a fost semnat memorandumul pentru construcția gazoductului ITGI - interconnector Turcia - Grecia - Italia. Tronsonul maritim al proiectului este denumit "Poseidon” și va fi construit de compania italiană Edison SpA și cea elenă DEPA.   Mai menţionăm că în pofida opoziției Bruxelles-ului și a Washingtonului, Moscova a primit sprijinul Greciei și Italiei pentru realizarea gazoductului. În acest scop a și fost semnat un memorandum, scrie cotidianul "Standard” anunţă Europa Liberă.   Noul proiect a lui Putin corespunde noii strategii energetice a guvernului Borisov ce prevede realizarea la Varna a nodului regional "Balkan” de distribuire a gazelor.   Borisov a răspuns pozitiv comentând: "Vladimir Putin știe foarte bine că oprirea proiectului se datorează nu poziției antiruse a Bulgariei ci faptului că în calitatea sa de membra loială a Uniunii Europene ea respectă întocmai prevederile pachetului energetic nr. 3”.

Fostul ambasador bulgar la Moscova, Ilian Vasilev, a avertizat că, în urma înrăutățirii relațiilor cu Turcia, Rusia va încerca reînvierea nu numai a proiectului „South Stream”, dar și a conductei de petrol Burgas-Alexandroupolis, mai spune Europa Liberă.

Ne puteți urmări și pe Google News