Doar o parte dintre statele membre susţin finanţarea europeană a conductei.
Comisia Europeană (CE) şi-a exprimat ieri speranţa că apropiatul Consiliu European de primăvară va aduce un acord pe tema susţinerii proiectului Nabucco din fonduri UE, o poziţie care coincide cu cea a României. Finanţarea gazoductului caspic, menit să reducă dependenţa energetică a UE faţă de Rusia, divizează însă statele membre, cu câteva zile înaintea summitului din 19-20 martie, care ar putea tranşa problema. În prezent, „România susţine ca Nabucco să fie menţionată explicit în pachetul de proiecte pentru relansarea economiei europene, şi nu cu formularea de proiecte din coridorul sudic”, au precizat, pentru EVZ, surse oficiale.
Poziţia a fost susţinută luni, la reuniunea mi niştrilor de externe ai UE, de şeful diplomaţiei române, Cristian Diaconescu. Înlocuirea formulării „Nabucco” cu aceea mai vagă de „coridor sudic energetic”, în ultima variantă provizorie a pachetului de proiecte, este doar ultimul obstacol pentru gazoductul caspic. Suma de 250 de milioane de euro, propusă iniţial de CE pentru Nabucco, scăzuse deja la 200 de milioane. Reducerea sprijinului vine pe fondul opoziţiei Germaniei, dar şi a altor ţări, care nu sunt de acord cu finanţarea din fonduri UE a proiectului. Proiectele discordiei
Poziţia României, împărtăşită, potrivit EUObserver, de Polonia, Slovacia şi Austria, este doar unul dintre motivele pentru care lista de proiecte eligibile pentru o finanţare de 5 miliarde de euro este acum refăcută. Ieri, preşedintele bulgar Gheorghi Părvanov s-a declarat la rândul său nemulţumit de valoarea mică a finanţării alocate Sofiei pentru proiectele de interconectare a conductelor de gaze.
Preşedinţia cehă a precizat tot ieri că „lista de proiecte face chiar în acest moment obiectul negocierilor între statele membre”. „Vom înainta o nouă propunere înaintea Consiliului European de primăvară”, a declarat, pentru EVZ, Michaela Jelinkova, purtătoare de cuvânt a vicepremierului ceh Alexander Vondra. O întârziere suplimentară
Pe fondul divizării evidente a UE, Comisia Europeană şi-a reiterat ieri sprijinul pentru Nabucco. „Comisia Europeană consideră conducta Nabucco un proiect strategic prioritar pentru viitor, în ceea ce priveşte infrastructura energetică”, a precizat, pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, care a explicat că acesta este şi fundamentul finanţării propuse de Comisie. „Sperăm că acest lucru va fi aprobat la Consiliul European de primăvară”, a adăugat Gray.
La Bucureşti, oficialii români au avertizat că indecizia UE afectează proiectul. „Acest lucru nu face decât să întârzie şi mai mult proiectul Nabucco, care este destul de întârziat”, a declarat, pentru EVZ, Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economiei. În paralel, un semnal a venit şi de la Moscova, de unde şeful Gazprom, Aleksandr Medvedev, a precizat că Rusia a primit şi a refuzat o invitaţie de a se alătura Nabucco. Medvedev nu a precizat cine a adresat Moscovei invitaţia de a participa la un proiect care are tocmai menirea de a reduce dependenţa UE faţă de Rusia.