Gazele ruseşti se scumpesc

Gazele ruseşti se scumpesc

Autoritatea de Reglementare în Energie vede deja preţul din import mai mare în trimestrul IV decât în perioada iulie-septembrie.

După scăderea puternică de până acum, preţul gazelor din Rusia intră din nou pe un trend ascendent, din cauza aprecierii cotaţiei petrolului din ultimele luni.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat deja noi estimări privind preţul gazelor ruseşti, potrivit cărora acesta ar ajunge în trimestrul al patrulea la 290 dolari pe mia de metri cubi, faţă de un nivel de 230 dolari prognozat anterior. Potrivit ANRE, preţul gazelor importate se calculează pe o formulă care se bazează pe cotaţiile petrolului din ultimele şase-nouă luni. Faţă de minima acestui an, preţul ţiţeiului a urcat cu 85%, la aproape 64 dolari pe baril, deşi cererea de petrol a scăzut puternic, pe fondul crizei, iar stocurile au crescut.

Traderul şi cotaţia ţiţeiului

Mai mult, la finele săptămânii trecute, barilul urcase la maximul ultimelor opt luni, de peste 73 dolari în tranzacţiile asiatice, după ce un trader londonez a urcat preţul petrolului cu peste 1,50 dolari/baril în mai puţin de o jumătate de oră. Pe fondul ieftinirii petrolului, de la începutul anului, preţul gazelor importate din Rusia a coborât de la 540 dolari pe mia de metri cubi, cât era în trimestrul IV din 2008, la 270 dolari, în trimestrul III din acest an.

Ieftinirea importurilor a permis ANRE să reducă preţul gazelor livrate populaţiei cu 5%, de la 1 iulie, după ce aprecierea dolarului în raport cu leul a anulat în bună parte efectele scăderii preţului gazelor ruseşti.

„Estimarea de 230 de dolari a fost făcută de ANRE în luna februarie, iar în perioada aceea barilul era descrescător. În luna mai, tendinţa s-a inversat, ajungând la circa 46 de dolari pe baril, faţă de 38-40 de dolari, la începutul anului. Acum e deja 65 dolari, iar gazele din import 270 dolari/1.000 mc, nivel care se va menţine până pe la începutul lunii octombrie”, ne-a spus preşedintele ANRE, Petru Lificiu. Potrivit acestuia, Autoritatea a estimat, pe baza cotaţiilor ţiţe iului, că preţul gazelor din import va a junge la 290 dolari/1.000 mc spre finele a nului, dar nici această cifră nu e sigură.

Gazele din import asigură, în general, circa 25-30% din consumul intern, diferenţa fiind acoperită de Romgaz şi Petrom. Pe fondul crizei, consumul intern a scăzut cu circa 30% în intervalul aprilie-iunie faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile s-au diminuat cu 50%, potrivit estimărilor traderilor din piaţă. În timp ce marii consumatori cumpără acum doar gaze din producţia internă, populaţia plăteşte în facturile actuale o pondere a importurilor de 22%.

Ne puteți urmări și pe Google News