Gazele naturale turcești, pe radarul Europei în criza energetică: Turcia nu va avea dificultăți să găsească clienți!

Sursa foto: dreamstime.com

Turcia adună roadele măsurilor pe care le-a luat în sectorul energetic. Zilele trecute a fost anunțat faptul că gazul extras din Marea Neagră va ajunge în sistemul național de distribuție și din luna mai va fi livrat gospodăriilor. Informația este urmărită îndeaproape și de presa internațională. Financial Times și Bloomberg au publicat analize interesante în legătură cu importanța gazului natural turcesc pentru sectorul european al energiei.

Dependența externă a Turciei se diminuează în fiecare zi, datorită măsurilor luate în sectoarele militar și energetic. În ultima perioadă, Turcia a început numărătoarea inversă pentru gazul natural de producție internă.

Unul dintre cele mai importante proiecte energetice din Turcia, includerea gazului natural din Marea Neagră în sistemul național de transport și distribuție, se apropie de finalizare. În cadrul proiectului privind exploatarea zăcământului gazeifer Sakarya, derulat de Compania Petrolieră din Turcia (TPAO), s-a ajuns în etapa conectării la rețeaua națională a rezervelor uriașe de 710 miliarde de metri cubi de gaze naturale descoperite în perioada 2020-2022 în Marea Neagră.

Gazul natural descoperit de nava de foraj Fatih va ajunge pe țărm în cursul acestei luni iar în luna mai va ajunge în gospodării. 

Într-o primă etapă, gazul la a cărui exploatare lucrează 8.000 de persoane în segmentul terestru și peste 2000 de persoane în segmentul maritim va ajunge în instalațiile de pe țărm pe 20 aprilie, când va fi organizată o ceremonia la care va participa și președintele Erdoğan.

Proiectul pe care Turcia se pregătește să îl definitiveze este urmărit îndeaproape de presa internațională. Publicația americană Bloomberg și cea britanică Financial Times vin cu analize interesante.

 Va fi exportat și în Europa

Financial Times scrie că în curând va fi livrată prima tranșă de gaz natural descoperită de Turcia și Marea Neagră și subliniază că este "cel mai ambițios proiect energetic al Turciei".

Furnizând detalii în analiza publicată, Financial Times amintește că în prima fază vor fi extrase 10 milioane de metri cubi, în faza a doua 40 de milioane de metri cubi iar în faza a treia, 60 de milioane de metri cubi.

În prima fază va fi asigurat 15% din necesarul Turciei iar în etapa a doua se urmărește acoperirea unui procent de 40% din necesarul de gaze naturale al Turciei. În cadrul proiectului se are în vedere și exportul pe piețele europene.

În analiză se amintește faptul că la nivel european, numeroase țări se confruntă cu întreruperi în aprovizionarea cu gaz rusesc, în urma sancțiunilor aplicate Moscovei pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina. În acest context, Turcia prezintă un potențial important în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz a Europei.

Financial Times subliniază că o parte din gazul exploatat la zăcământul din Sakarya va fi exportat și că piața europeană a gazului poate fi un client foarte bun, notează sabah.com.tr

O altă publicație importantă, Bloomberg din Statele Unite, transmite mesajul că "Turcia își va reduce dependența externă". Bloomberg publică informații detaliate legate de proiect și subliniază că deși nu a fost stabilită cantitatea de gaze destinate exportului, Turcia nu va avea dificultăți în a-și găsi clienți. Pe de altă parte, Bloomberg notează că relațiile pe care le are Ankara cu Rusia ar putea transforma Turcia într-un important centru energetic.

 

Traducere: Florin Matei/fmatei/czaharia