Cantități mari de gaze cu efect de seră (GES) refrigerante din China și Turcia sunt introduse ilegal în Europa, subminând un pact global de eliminare treptată a acestora, arată un raport făcut public luni de Agenția de Investigații de Mediu (EIA), cu sediul la Londra, conform Reuters.
UE vrea să țină evidența intrărilor ilicite de GES
Hidrofluorocarburile (HFC), o gamă de substanțe chimice utilizate mai ales pentru răcire în industrie și comerțul cu amănuntul, nu dăunează stratului de ozon la fel ca alți agenți frigorifici interziși, dar pot fi de câteva mii de ori mai puternici decât dioxidul de carbon, atunci când vorbim de efectul de seră pe care îl produc în atmosferă.
În ciuda angajamentelor de reducere a consumului de HFC, agențiile de aplicare a legii din întreaga Uniune Europeană se străduiesc să țină evidența transporturilor ilicite care intră prin Turcia, Rusia sau Ucraina, contrabandiștii recurgând la tactici din ce în ce mai sofisticate pentru a se sustrage de la detecție, a spus EIA în urma unei anchete care a durat aproape doi ani.
„Este încă destul de ușor să găsiți HFC-uri ilegale pe piața europeană”, a spus Fin Walravens, un activist senior EIA. „Există semne că dealerii de astfel de substanțe își adaptează metodele, că devin un pic pricepuți în încercarea de a se sustrage autorităților”.
„Dacă poți să te strecori cu cel mai poluant și mai urât gaz, practic obții cel mai bun profit.”
Stimulente pentru contrabandiştii de GES
Ca parte a amendamentului de la Kigali din 2016, la Protocolul de la Montreal, țările europene și alte țări industriale s-au angajat să reducă consumul de HFC cu 85% din 2012 până în 2036. Pentru a realiza reducerea treptată, producătorilor și consumatorilor autorizați de HFC li se atribuie cote care sunt reduse treptat.
Dar, cu cererea încă puternică, reducerile treptate au condus la creșterea prețurilor, creând stimulente pentru contrabandişti - dintre care mulți sunt și comercianți autorizați – de a aduce mai multă marfă pe piață, arată raportul.
„Este mult mai ușor dacă ești autorizat să-ți depășești cota: este atât de greu de dovedit”, a spus Walravens. „Reducerea treptată este menită să facă HFC-urile scumpe și să-i facă pe oameni să creadă că alternativele sunt mai bune și mai rentabile, dar dacă intervine comerțul ilegal și este vândut la jumătate din preț, întregul sistem se prăbușește”.
HFC ilegale ar putea reprezenta 20-30% din volum legal
O investigație EIA din 2021 a sugerat că HFC-urile introduse ilegal în Europa ar putea reprezenta 20-30% din volumele comercializate legal, echivalentul a până la 30 de milioane de tone de CO2. Noul raport nu a oferit o estimare revizuită, dar Walravens a spus că „s-a schimbat foarte puțin”.
China este cel mai mare producător de HFC din lume, cu 39 de producători autorizați cărora li s-au acordat permise de producție echivalente a 185 milioane de tone de CO2 anul acesta. În decembrie, China a emis noi reguli pentru a pedepsi firmele care își depășesc cotele.
Chiar și atunci când sunt disponibile produse alternative, renunțarea treptată la substanțele chimice a reprezentat o provocare majoră, unele guverne fiind „incapabile sau nedorind să reducă”,cantitățile de GES, a declarat Ian Rae de la Universitatea din Melbourne, care a fost consilier tehnic la Protocolul de la Montreal.
„Întotdeauna pare să existe cerere din partea clienților care au fost mulțumiți de produsul vechi și reticente în a trece la cel nou, care poate fi mai scump”, a spus el.