Gavroche de România. Povestea tânărului din Ilfov a cărui fotografie a făcut înconjurul lumii

Gavroche de România. Povestea tânărului din Ilfov a cărui fotografie a făcut înconjurul lumii Sursa foto: Wikipedia

Gavroche de România: povestea tânărului din Ilfov a cărui fotografie a făcut înconjurul lumii. Ce așetptări ar fi avut românul de la momentul decembrie 1989

Gavroche de România: povestea tânărului din Ilfov a cărui fotografie a făcut înconjurul lumii. Ce așetptări ar fi avut românul de la momentul decembrie 1989.

Gavroche este numele unui personaj creat de scriitorul francez Victor Hugo, în romanul Miserabilii, apărut în 1862. Gavroche era un puști care participa la Revoluția din iulie 1830, din Paris și care moare în cursul unui atac asupra baricadei pe care o apăra. A devenit simbolul libertății, al luptei pentru drepturi, deși a fost un personaj inventat. A avut însă, în România, în 1989, un urmaș real.

Gavroche de România și fotografia din Paris Match

Gavroche de România s-a născut în urmă cu 48 de ani, în Vaslui și în cartea de identitate are numele Florin Vieru. A fost cel de al nouălea copil al unei familii cu 10 copii. Familia s-a mutat în Ilfov, la Dobroiești, fiindcă era în căutarea unei vieți mai bune, dată fiind apropierea localității de București. La Revoluție, Florin Vieru - Gavroche de România avea 14 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suportase sărăcia, lipsurile, dar muncea pentru un ban în plus. Mai mergea la sora sa, la București, unde l-a cunoscut pe Dan Iosif. În seara de 21/22 decembrie, a fost luptător la baricada de la Inter.  A doua zi, pe 22 decembrie, a smuls drapelul de pe Primăria Dobroiești, fiind în uniforma școlară, apoi a plecat spre București.  Pe 22 decembrie, în Piața Universității înfășurat în tricolor, a fost fotografiat de reporterii francezi. La 4 ianuarie 1990, poza unui adolescent în uniformă albastră, înfășurat în tricolor, a apărut în revista franceză Paris Match.

A avut un destin de luptător

Florin Vieru își amintește bucuria imensă a căderii lui Ceaușescu. Regimul nu ocrotea familiile cum se spunea oficial. Fiind orfan de tată, milițienii din Dobroiești mergeau mereu la casa lor sub diverse pretexte infracționale. În realitate, aveau nevoie de oameni care să se ocupe de curățenie la secția de Miliție.Pentru că a spart tabloul lui Ceaușescu, viitorul Gavroche de România a fost bătut la Miliție, zăcând o săptămână cu tot corpul plin de vânătăi și umflături cauzate de bătaia violentă.

Florin Vieru nu a luptat cu lipsurile doar în copilărie. Tranziția l-a făcut să muncească și mai mult,  având diverse slujbe în România, în Europa până în prezent când are o mică firmă de construcții. S-a căsătorit de la 19, ani, are copii de care este mândru și luptă pentru ei. A fost felicitat de Emil Constantinescu, de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Și azi, este cunoscut pentru gestul lui de eroism de acum 34 de ani.

Așadar, lecția lui Florin Vieru, Gavroche de România este că eroii nu sunt doar în cărțile de istorie. Până să ajungă acolo, ei trăiesc printre noi și exemplul lor este mereu viu.