Gaura neagră care blochează România. Cât de mare e dezastrul pentru noi?

Gaura neagră care blochează România. Cât de mare e dezastrul pentru noi?

Există multe piedici pentru oamenii de afaceri care vor să investească în România. Cele mai multe dintre aceste impedimente, care transformă țara într-o gaură neagră pentru potențialii investitori, se leagă de administrație.

România, o țară unde este greu să construiești și să dezvolți o afacere. O spune Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), cel care a vorbit, luni, despre mediul ostil pentru mulți antreprenori. El a făcut referire la administrațiile locale, care folosesc o mare parte din buget pentru plata salariilor.

„În ceea ce înseamnă reforma administraţiei centrale şi locale, aici cred că trebuie să ne aplecăm cu toţii asupra rolului instituţiilor publice, centrale sau descentralizate, să vedem cu mai multă atenţie traducerea din engleză a ceea ce înseamnă public servant. Aceste instituţii ale statului trebuie să servească interesului public. România nu e pe lista ţărilor în care e foarte uşor să faci afaceri şi în care administraţia e suplă şi flexibilă, din contră”, a spus Jianu, care a mai afirmat:

„Propunerea noastră ar fi un Birou de atragere de investiţii şi promovare a exportului”

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu e posibil să avem administraţii în ţară care folosesc 70-80% din buget doar pentru salarii. Am văzut că există câteva administraţii în ţară care încearcă să pună performanţa şi profesionalizarea pe primul loc. Cred că aceste două lucruri trebuie să devină deziderate pentru tot ceea ce înseamnă administraţia publică, să modernizăm organigramele prin introducerea unor funcţii necesare în relaţia cu mediul de afaceri. Propunerea noastră ar fi un Birou de atragere de investiţii şi promovare a exportului.

Nu în ultimul rând, necesitatea stabilirii de indicatori de performanţă pentru toţi cei care lucrează în administraţia publică. Închei printr-un cuvânt-cheie, acela al depolitizării instituţiilor publice.”

„Mediul public trebuie să devină un partener pentru ceea ce înseamnă implementarea acestor fonduri”

Jianu a adus în discuție și modul în care ar trebui implementate fondurile europene în mediul de afaceri. „În ceea ce înseamnă pachetele de susţinere economică acordate de Guvernul României, respectiv fondurile europene, vorbim despre susţinerea economică cu precădere din aceste fonduri. Aici vorbim în primul rând de capacitatea de implementare a fondurilor destinate României, fie că vorbim despre Programul Naţional de Reformă şi Relansare Economică, fie că vorbim despre cadrul financiar 2021 - 2027. E nevoie de capacitate de implementare.

Mediul public trebuie să devină un partener pentru ceea ce înseamnă implementarea acestor fonduri. Alocarea fondurilor trebuie făcută cu precădere pentru ceea ce înseamnă capitalul pentru companii, forţa de muncă, priorităţile europene - Europă mai inteligentă, mai verde, mai conectată, mai socială şi mai aproape de cetăţeni.”