Acum 21 de ani, târgul de carte Gaudeamus era găzduit de clădirea Radioului și nu dădea de bănuit că va atinge proporțiile de astăzi. Târgul Internațional de Carte Gaudeamus și-a deschis porțile la Romexpo pe 19 noiembrie, beneficiind de un public numeros.
Ideea că radioul public se implică în cultura scrisă prin organizarea unui târg de carte nu mai pare atât de năstrușnică, ba dimpotrivă, una benefică. Greu astăzi cu cititul, pentru că tehnologia oferă atâtea tentații, încât a sta cu cartea în brațe și a face efortul imens de a da paginile unui volum seamănă cu a alerga la maraton pentru cei care sunt obișnuiți doar cu atingerea unui ecran. Gaudeamus e acum un nume și are în spate o tradiție.
Public numeros la deschidere, adolescenți, probabil fugiți de la ore, scriitori, editori, oameni de televiziune, de radio, reporteri, traducători. O doamnă chiar îi recomanda unei prietene, cu care venise la târg, să citească „Manualul de utilizare a mașinii de spălat”, pentru că este scrisă pentru cei care au un coeficient de inteligență peste medie. Evident că bărbații care treceau pe lângă cele două femei zâmbeau condescendent. Asta ne-a amintit că înainte vreme orice discuție începea cu „Ce carte ai citit în ultimul timp?” Prezent la deschidere, președintele Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, a declarat pentru EVZ: „Cultura și educația fac parte din filonul existențial al unui popor. Nu putem să ne facem că nu vedem sau să ignorăm lucrul acesta. În momentul acesta, viața culturală media din România este extrem de săracă. Radio România vine și umple goluri pe parte de emisiuni culturale. Banul public trebuie să se întoarcă eficient la oameni.”
Târgul de Carte Gaudeamus, ca și Festivalul Internațional al Orchestrelor, sunt două evenimente, pare incredibil, unice în lume. Nici o media publică din lume nu are capacitatea, deși șiar dori, să facă evenimente de asemenea anvergură. Deci se poate. „La finalul anului când adunăm, scădem și tragem linie, această poveste dă cu plus pe partea financiară. Nu e ușor. E o luptă, dar avem o echipă de oameni dedicați”, a mai spus Ovidiu Miculescu.
Cale liberă literaturii ruse
Bucureștiul devine, în acest sfârșit de noiembrie, poligon de încercare pentru cultura rusă. Cărți, literatură bună, bucătărie, cinematografie. Scriitorii Zahar Prilepin și Evgheni Vodolazghin, prin romanul „Laur”, vor fi indiscutabil cele mai așteptate evenimente ale prezenței rusești la Târg.
„Tocmai am împlinit 39 de ani. Am nouă cărți publicate. Sunt tatăl a patru copii. M-am născut într-un sătuc din regiunea Reazan, în familia unui profesor și a unei surori medicale. Niciodată nu mi-am închipuit că voi deveni scriitor, că scrierile mele vor fi traduse în 17 limbi”, spunea despre sine Zahar Prilepin, scriitor, filolog și jurnalist rus.
La finalul anului, când tragem linie, cultura ne dă cu plus și nu cu minus. Nu e ușor. E o luptă. OVIDIU MICULESCU, președintele Societății Române de Radiodifuziune
Program Gaudeamus 20 noiembrie
10:00 - Expoziție de fotografie cu tema Destinații turistice din România.
11:00 - Lansare de carte „Jazz_4” - Editura Tracus Arte, autor Octavian Miclescu.
11:00-20:00 - Evenimente „Ziua școlilor asociate UNESCO” - Comisia Națională a României pentru UNESCO.
12:00 - Lansare de carte „O carte pierdută - Treizeci și cinci de povestiri” - Editura Hasefer, participă: Stelian Tănase, Președinte director general TVR, prof. Ștefan Cazimir, prof. dr. Radu Nicolae Trif.
13:00 - Lansarea de carte „Igor Iosif Faustulus, nobilul țăran psihiatru, mâncătorul de suflete” - Editura Tracus Arte, autori Paul Mihalache și Helena Corogoda.
13:30 - Întâlnire dintre editori ruși și români - Invitat de onoare: Federația Rusă. Participa: Elena Șubina -redactor șef al departamentului „Literatura rusă de astăzi” din cadrul Editurii AST.
13:30 - Lansare carte „Le Livre des Chuchotements” (Cartea Șoaptelor), autor Varujan Vosganian, în prezența autorului.
14:00 - Lansarea volumului „Elena Văcărescu și spiritualitatea românească în Europa. 150 de ani de la naștere. Studii și articole”, Bibliotheca, autor Victor Petrescu.
15:00 - Prezentarea cărții poetului rus contemporan Iuri Țvetkov, „Sindromul Stendhal” - Invitat de onoare: Federația Rusă.
15:00 - Lansare de carte „Flori, fete, fițe sau băieți” - Editura Tracus Arte, autor Cezar Pârlog.
17:00 - Lansare de carte „Firul Ariadnei” - Editura Eikon, autor Mircea A. Diaconu.
18:00 - Prezentarea cărții „Femeile lui Lazăr” - Invitat de onoare: Federația Rusă, autor Marina Stepnova.