Gaudeamus. Cele mai noi titluri Nemira. Stephen King revine cu un roman „criminal”
- Florian Saiu
- 10 noiembrie 2019, 18:37
Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învățătură își va deschide porțile în perioada 20-24 noiembrie 2019, la Romexpo, în noul pavilion.
Cele mai mari noutăți Nemira vin de la imprintul science fiction, fantasy și thriller ARMADA, unde apare un roman inspirat de fascinantul univers al serialului Netflix Stranger Things – Suspicious minds, de Gwenda Bond. Un prequel din care aflăm povestea mamei lui Eleven și de unde au început experimentele care au schimbat fața orășelului Hawkins.
Regele thrillerului, Stephen King, revine cu un nou roman – Străinul, despre vânătoarea unui criminal în serie care ia întorsături neașteptate. King folosește impecabil cunoștințe de criminalistică pentru a spune o poveste verosimilă, dar în care ororile sunt și mai accentuate. De asemenea, fanii Regelui se pot bucura de clasicul Cimitirul animalelor și de cutremurătoarea continuare a romanului-cult Shining, Doctor Sleep, a cărui ecranizare produsă de Warner Bros va fi pe marile ecrane în același timp cu târgul de carte.
Un thriller inspirat direct din mișcarea #MeToo este Rețeaua șoaptelor, de Chandler Baker, povestea a patru femei dintr-o firmă de avocatură din Texas care se revoltă împotriva abuzurilor bărbaților la putere. Femei, colege, mame, soții, prietene vor forma o coaliție secretă care va răsturna ierarhiile. Un alt roman cu o miză extrem de actuală este Soția bancherului, de Cristina Alger, o poveste pasionantă despre misterioasa lume a finanțelor, unde un accident aviatic dezvăluie încrengăturile și corupția din sistemul bancar.
Iubitorii de science-fiction pot descoperi romanul Orașul de la miezul nopții, de Charlie Jane Anders, una dintre cele mai dezbătute cărți ale acestui an, în care scriitoarea imaginează o lume a viitorului în care tiranii ne controlează visele, deci viețile și intimitatea, pe o planetă muribundă, cufundată într-un întuneric înghețat.
În colecția Babel de literatură universală apare o poveste de dragoste și de război fermecătoare, care amintește de Pacientul englez și de Ispășire: Soldatul iernii, de Daniel Mason. Pe fundalul disoluției Europei în timpul războaielor mondiale, prin sălile de bal ale Vienei imperiale și în pădurile de pe Frontul de Est, se înfiripă o poveste de dragoste imposibilă.
Pasionații de cinematografie vor avea surpriza regăsirii unuia dintre cei mai șarmanți actori de la Hollywood în colecția Yorick de arte ale spectacolului: Michael Caine își povestește viața care bate filmul în volumul Arta de a asculta și alte lecții de viață. Un povestitor șarmant și o scriitură cu o calitate rară la memorialiști: jovialitatea.
Tot din seria memorialistică, la standul Nemira sunt disponibile Dosar permanent, de Edward Snowden, autobiografia tânărului care și-a sacrificat libertatea ca să dezvăluie abuzurile sistemelor de supraveghere și Bohemian Rhapsody, de Leslie Anne-Jones, biografia carismaticului Freddie Mercury, scrisă de o faimoasă jurnalistă care cunoaște toate picanteriile scenei rock.
Pe partea de de non-ficțiune, Nemira a pregătit un eseu despre efectele tehnologiei asupra spiritului civic și democrației - Oameni vs tehnologie, scris de Jamie Bartlett. Ce înseamnă pentru democrație scandalurile despre datele private din jurul Facebook și al Cambridge Analytica? De ce a îmbrățișa Big Tech fără nicio reținere înseamnă a slăbi fundamentele democrației?
Cititoarele colecției Damen Tango vor descoperi două cărți foarte diferite, dar ambele cu o puternică ancoră în istorie: Soția imperială, de Irina Reyn, povestea fascinantă a Ecaterinei cea Mare, femeia care a domnit într-o lume a bărbaților și Acul din sânge, de la autoarea bestsellerului Borgia, Sarah Bower, un roman senzual despre viața lui William Cuceritorul, a fratelui său, episcopul, și a misterioasei lui amante.
Pe lângă aceste noutăți, oferta de la stand include pachete speciale cu serii bestseller clasice: Dune, de Frank Herbert, într-un boxset pentru colecționari, care cuprinde un afiș cu planeta Arrakis, Witcher, de Andrzej Sapkowski, tot într-o cutie cu afiș original, trilogia Jocurile foamei, de Suzanne Collins, într-o nouă prezentare grafică de excepție, seria Melania Roibu de Rodica Ojog-Brașoveanu și multe altele.
Pentru cei mici Crăciunul vine mai devreme cu O dorință de Crăciun, de Katherine Rundell, ilustrată superb de Emily Sutton. În seara de Ajun, o dorinţă tainică, face să prindă viaţă un înger ponosit, un căluţ de lemn gurmand, un măcăleandru cu aspiraţii de tenor şi un soldăţel de tinichea îndrăgostit. Lama lama se întoarce, de data aceasta cu aventurile din timpul pregătirilor pentru marea sărbătoare, în Lama lama de Crăciun, de Anna Dewdney. Dick King Smith, cel care l-a inventat pe cel mai simpatic și faimos purceluș din lume, Babe, le propune copiiilor o nouă aventură cu animăluțe, Nasul reginei.
Seria Simonei Antonescu, Istoria povestită copiilor continuă cu Mihai I, regele-copil și pecețile de mărgean: Porniţi într-o nouă aventură de cercetare a Manuscrisului, gemenii noştri preferaţi, Ilinca şi Călin ajung într-o epocă elegantă, în care pălăriile, trenurile şi mustăţile cu vârfuri răsucite sunt la modă, iar Mihai, nepotul în vârstă de cinci ani al Reginei Maria, devine rege. Sâmbătă, de la 18.00, se lansează cele mai recente două volume din colecția de poezie Vorpal: Minunata lume Disney, de Elena Vlădăreanu și Cu Orice e posibil, de Bogdan Ghiu, prezentate de coordonatoarea colecției, Svetlana Cârstean.