Gata! Mașina zburătoare există. US Air Force a testat-o cu succes

Gata! Mașina zburătoare există. US Air Force a testat-o cu succes

Un vis vechi al oamenilor de știință și inventatorilor devine realitate: armata SUA a testat cu succes o mașină zburătoare, de o singură persoană.

Este vorba despre un vehicul electric de pasageri, cu decolare verticală, denumit Hexa. Mașina zburătoare a fost testată cu succes la Camp Mabry din Texas. Vehiculul este controlat de un joystick și are un sistem de autopilotare cu triplă redundanță.

Creatorul acestui aparat de zbor spune că deplasarea cu mașina zburătoare este de trei ori mai sigură decât pilotarea unui avion de mici dimensiuni.

Aparatul ar putea să intre, curând, în dotarea aviației americane, US Air Force.

Ne puteți urmări și pe Google News

Având mai puțin de 200 de kilograme și 18 rotoare precum cele de drone comerciale, aparatul construit de compania texană LIFT Aircraft nu necesită pilot pentru a fi folosită.

La testul desfășurat la baza militară Camp Mabry, de lângă Austin, Texas, mașina s-a ridica și s-a plimbat pe deasupra celor prezenți. Ea a fost condusă de Matthew Chasen, CEO al LIFT Aircraft.

Testul de zbor face parte dintr-un parteneriat între companie și Air Force, intitulat Agility Prime și care are ca scopuri dotarea armatei cu vehicule zburătoare, dar permite și introducerea aparatului pentru scopuri comerciale.

„Facem zborul atât de simplu, de sigur și de ieftin încât oricine ar putea conduce Hexa fără a avea abilități speciale sau instruire în vederea utilizării mașinii zburătoare”, a declarat Matthew Chasen. „Facem zborul disponibil pentru oricine pentru prima dată în istorie”, a adăugat el.

Vehicului zburător Hexa poate să zboare până la o înălțime de 200 de metri, iar în anumite cazuri până la peste 350 de metri, dar nu și deasupra zonelor populate.

„Ideea că un vehicul electric cu decolare și aterizare verticală - o adevărată mașină zburătoare - ar putea să pară una desprinsă dintr-un film de hollywood”, a declarat Secretara Forțelor Aeriene, Barbara Barrett, la lansarea parteneriatului.

„Dar prin acest parteneriat cu între industria de profil și agențiile de stat putem pregăti Statele Unite pentru fenomenul aerospațial”, a adăugat aceasta.

US Air Force a cheltuit 25 de milioane de dolar pe proiectul Agility Prime anul acesta.

Cursa pentru lansarea comercială a unei mașini zburătoare este una în care au intrat și marile companii precum Airbus, Boeing sau Uber, iar guvernul Japoniei a anunțat că speră să aibă un astfel de vehicul pe piața de consum în 2023.

Sursa Foto