Gata cu gluma „Ashley”. Ciclonul Cassandra lovește cu putere Grecia și se îndreaptă spre România

Gata cu gluma „Ashley”. Ciclonul Cassandra lovește cu putere Grecia și se îndreaptă spre RomâniaSursa: Arhiva EVZ

Serviciile meteorologice grecești au emis vineri o avertizare de vreme severă. Un ciclon numit Cassandra lovește Grecia vineri după ce a făcut prăpăd în Italia și Serbia. Expertul  Lucian Sfîcă, cel care a demontat minciuna „Ashley” a transmis că fenomenul se îndreaptă spre România.

Ciclonul Cassandra lovește Grecia și se îndreaptă spre România

Serviciile meteorologice grecești au emis o avertizare de vreme severă, după ce frontul de furtună Cassandra urmează să lovească puternic vineri și să continue până sâmbătă.

Sunt anunțate ploile abundente și furtuni violente care sunt de așteptat să afecteze în principal părți din vestul Greciei vineri.

Sunt vizate zonele din nordul Mării Ionice, trecând treptat în regiunea Epir, partea de vest a Greciei continentale și părțile de nord-vest ale Peloponezului.

În timpul nopții, părțile de vest ale Tesaliei pot fi, de asemenea, afectate pentru scurt timp. Fenomenele meteo se vor slăbi în nord-vest peste noapte.

Începând de sâmbătă dimineața, ploile și furtunile vor afecta treptat vestul Peloponezului, iar până seara, fenomenele meteorologice vor acoperi estul Macedoniei, Tracia și insulele din nord-estul Mării Egee, arată publicația greacă tovima.com.

Ce spune expertul Lucian Sfîcă despre Cassandra

Lucian Sfîcă, doctor în climatologie, care predă la Facultatea de Geografie și Geologie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, este cel care a demontat minciuna despre așa numitul „Ciclon Ashley”, numindu-l o „găselniță românească.”

ploaie, Elena Mateescu

Sursa foto: Freepik

Acum expertul vine cu detalii despre furtuna care lovește în aceste momente Grecia.

„De această dată, cauza precipitațiilor va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei.

Îl vom recunoaște pe hărțile sinoptice prin valorile joase de presiune din centrul său, care vor coborî cel mai probabil sub 1000 hPa până la pătrunderea în Peninsula Balcanică în zona dalmată, dar și prin sistemul frontal clasic, cu front cald și rece ce separă masa de aer cald mediteraneană de cea rece maritim polar pătrunsă pe lângă vestul lanțului alpin în vestul Mediteranei.

Cel mai probabil, ciclonul va urma o traiectorie panonică, ce lasă precipitații în principal în vestul țării, dar este posibil să genereze și nuclee secundare la nivelul țării noastre”, scrie Lucian Sfîrcă.

Furtuna în desfășurare lovește mai multe țări

Potrivit Eumetnet, o rețea de 33 de servicii meteorologice naționale europene cu sediul în Bruxelles, Belgia, la această oră sunt deja emise coduri roșii de viituri în Italia, zona Emilia Romgna, precum și coduri portocalii.

De asemenea, se anunță cod roșu de ploi abundente vânt puternic în Croația, peste 150 litri/mp, rafale de peste 120 km/h, cod roșu de ploi abundente în Serbia, cod portocaliu de ploi și vijelii în Grecia, Slovenia, Bulgaria.

Ne puteți urmări și pe Google News