Fenomenul „Garda în pijama“ este, de fapt, prezent în toate spitalele din țară. Așa că un caz precum cel al femeii care a născut pe trotuar se poate repeta oricând.
„Garda în pijama”, un fenomen întâlnit peste tot în spitalele de stat din România, pare să fie elementul cheie în cazul femeii nevoite să nască pe trotuar, la Urziceni.
„Garda în pijama”, o practică în toate spitalele
Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Drepturilor Pacienților, susține că știe motivele cazului de la Urziceni. Acesta a explicat că medicii făceau tura de gardă „în pijama”. „Garda în pijama“ este o practică în aproape toate spitalele din țară, susțin asociațiile de pacienți.
„Ceea ce s-a întâmplat acolo este un fenomen pe care noi îl întâlnim destul de des. E important să spunem asta, că poate unii dintre managerii de spital sau dintre medici se trezesc la realitate. Știm foarte bine că în 2018 s-au majorat salariile personalului medical, inclusiv plățile gărzilor, chiar dacă mulți nu sunt chiar mulțumiți".
Președintele asociației a atras atenția că deși este vorba de un oraș de provincie, medicii de aici sunt remunerați la nivelul celor din Capitală, lucru care agravează lipsa acestora de reacție în cazul femeii din Urziceni.
„Problema e că un medic de la spitalul din Urziceni ia aceiași bani pe care-i ia un medic de la Spitalul Floreasca sau Municipal din București. Deci, este anormal ce se întâmplă, în condițiile în care cei de la Urziceni fac gărzi «în pijama». Ce înseamnă asta? Adică dorm. Este fenomenul de «gardă în pijama» și am verificat la mai multe spitale, orășenești, în general. Nu vorbesc de cele din centrele universitare, ci de cele orășenești, uneori, municipale. Acestea au mai multe linii de gardă, dar stă un medic, iar restul dorm“, a declarat Vasile Barbu, notează Adevărul.
Asistentele se tem să cheme medicii
Asistentelor le-ar fi fost frică să-i trezească pe medici, în trecut fiind certate de către aceștia din acest motiv, mai susține președintele Asociației Naționale pentru Protecția Drepturilor Pacienților.
„Este o mare problemă aici. Iar la Urziceni, tocmai asta s-a întâmplat: pur și simplu, medicul dormea, deși la momentul respectiv erau trei medici de gardă în tot spitalul, toți dormeau. Asistenta nu a îndrăznit să-i trezească pentru că, altădată, când asistentele i-au trezit, au fost apostrofate de medici. Li s-a spus: «De ce mă trezești pe mine pentru un caz ca ăsta? Tu nu ai văzut că poate să aștepte până la 8 dimineața, la Ambulator, sau până la 7 când începe programul în spital?».
De regulă, pacienții nu se duc la ora 5 dimineața la spital, dar gravida aceasta intrase în travaliu de pe la 2 noaptea. Și până au găsit pe cineva să o ducă la spital, plus că e ceva distanță, au apucat să o ducă la Urziceni“, a mai spus Vasile Barbu pentru sursa citată.
Compartimentele de urgență sunt sarcina DSU
Acesta invocă faptul că femeia și mama acesteia s-au adresat la compartimentul de primiri urgențe, unde era doar o asistentă. „Compartimentele de primiri urgențe sunt coordonate operativ nu de manageri, ci de DSU. Nimeni n-a vorbit până acum despre asta“, a continuat reprezentantul pacienților.
Motivul pentru care asistenta nu i-a oferit gravidei nici măcar un pat și a scos-o afară a fost acela că ar fi trebuit să completeze niște hârtii de transfer, pe care medicul care dormea ar fi trebuit să le semneze. Ulterior, mama și copilul nou-născut au fost transportați la la Spitalul Județean de Urgență Slobozia.