A fi optimist îți poate prelungi viața, se arată în studiul israelian realizat de cercetătorii Universității Ebraice care au urmărit 1200 de bătrâni timp de aproximativ 30 de ani și au măsurat perspectiva lor pozitivă asupra vieții.
Cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim spun că a rămâne optimist și a păstra o perspectivă pozitivă vă poate extinde direct durata vieții. Studiul, realizat de prof. Jeremy Jacobs și dr. Yoram Maaravi, a urmărit aproximativ 1.200 de bătrâni care s-au născut între 1920-1921. Cercetătorii au analizat: sănătatea lor, capacitatea de funcționare, bunăstarea economică, abilitățile sociale, nivelul de anxietate, integritatea și optimismul în toţi aceşti 30 de ani.
Studiul demonstrează faptul că o minte pozitivă poate garanta o viață mai lungă
„Descoperirile noastre indică faptul că optimismul are un impact asupra supraviețuirii, în timp ce alte studii au arătat că îmbunătățește funcțiile legate de sănătate, cum ar fi sistemul nostru imunitar, reducând factorii de risc pentru hipertensiune arterială și probleme cardiace, și poate chiar pentru cancer”, a spus Maaravi .
Cercetătorii au spus că s-au uitat la înregistrările medicale și, ulterior, ale deceselor participanților, și au luat în considerare parametrii precum sexul, starea economică, starea civilă și parentală, nivelurile de educație și activitatea fizică și socială. De asemenea, au realizat interviuri individuale de-a lungul anilor.
Folosind datele colectate au stabilit o legătură directă între o perspectivă pozitivă și o viață mai lungă
Ei au spus că participanții cu vârste cuprinse între 85 și 90 de ani cu un scor de optimism ridicat au avut o rată de supraviețuire cu 20% mai mare față de cei care au fost mai puțin optimiști, iar în grupul de vârstă de peste 90 de ani acest număr a crescut la 25%.
„Optimismul nu trebuie privit ca o trăsătură cu care ne naștem, ci una pe care o putem dezvolta”, a spus Maaravi, adăugând că „este important să ne gândim la modalități de creștere a optimismului, deoarece este mai clar ca oricând că poate ajuta oamenii în toate etapele vieții lor”.
Ce se întâmplă în corpul nostru când gândim pozitiv?
Indiferent de felul în care gândești și în care privești viața, gândurile tale îți influențează direct sănătatea. Gândurile tale iți influențează starea fizică generală. Orice gând este tradus în secreții hormonale care vor reda un sentiment. Gândurile bune, pozitive, aduc cu ele beneficii, în schimb cele pesimiste dăunează.
Gândirea negativă declanșează secreția de cortizol. Cortizolul este un hormon al stresului care anihilează anumite părți ale lobului frontal (cortexul prefrontal), care sunt responsabile cu gândirea logică și rezolvarea problemelor, dar și cu empatia și compasiunea. Astfel, se declanșează sistemul de „fugă sau luptă” care apare în situațiile de pericol, iar tu te vei simți mereu anxios, sub presiune și stresat.
Gândirea pozitivă, în schimb, face fix opusul. Atunci când gândim pozitiv eliberăm dopamină( +oxitocină, endorfină, serotonină), denumiți și hormoni ai fericirii, care redau stări de relaxare și liniște. Acești hormoni reduc activitatea din partea „primitivă” a creierului și cresc activitatea în zonele prefrontale. Ca urmare gândim mai logic și mai rațional, scrie choice.npr.