Gambitul reginei! Marea Britanie investește masiv în industria de apărare
- Andreea Vlad
- 13 noiembrie 2020, 15:22
Cabinetul Boris Johnson va implementa o serie de măsuri menite să protejeze industria apărării din Marea Britanie și să îi asigure un rol dominant pe piața internațională.
Industria de apărare și aeronautică și de se numără printre cele aproape 20 de sectoare nominalizate de guvernul britanic în introducerea la noua legislație, menită să înăsprească reglementările care blochează acele investiții străine directe considerate ostile.
Guvernul Boris Johnson estimează că noua lege a siguranței naționale și investițiilor va spori abilitatea de investigare și intervenție în fuziuni, achiziții și alte tipuri de acorduri care ridică o amenințare potențială la adresa securității Marii Britanii.
Inteligența artificială, robotica, tehnologiile militare sau duale, tehnologiile spațiale și prin satelit, furnizorii de armament și articole necesare apărării se numără printre cele 17 sectoare incluse în noua legislație. Noile amendamente permit guvernului să ia măsuri contra investitorilor din orice țară, inclusiv Statele Unite. Oficialii văd în această lege o abordare țintită pentru noua strategie de apărare a țării în direcția blocării oricăror riscuri potențiale, se arată în document.
Marea Britanie intră în secolul 21
Achiziția unor active din domenii strategice și a proprietății intelectuale, precum și achiziția de companii este acoperită de legislație. Cabinetul Boris Johnson susține că noile modificări aduc legislația Marii Britanii în secolul 21.
Raportarea contractelor din sectoarele acoperite de noua legislație va fi obligatorie, iar companiile se confruntă cu riscul unor amenzi drastice, tranzacțiile urmând să fie lovite de nulitate dacă nu obțin aprobarea Departamentului de afaceri al guvernului. Efortul Marii Britanii de a trânti ușa unor investitori nedoriți precum China se înscrie într-un trend în plină evoluție printre națiunile occidentale.
La începutul lui 2020, SUA au introdus notificări obligatorii pentru tranzacțiile derulate în anumite sectoare de afaceri, ca parte a unui program de reformă mai amplu. Guvernul Australiei a introdus, la rândul său, o legislație care impune investitorilor străini achiziționarea directă de active în sectoarele sensibile de business în domeniul siguranței naționale. Puterile sporite ale parlamentului australian sunt similare celor deja impuse de aliați ca Franța, Germania și Italia, spune guvernul țării de la Antipozi.