Galceava la UNITER

Galceava la UNITER

Andrei Serban si trei critici refuza nominalizarile la premii in urma verdictelor negative anticipate de Alice Georgescu, membra a juriului.

Criticii nominalizati la Premiile Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), Florica Ichim, Liviu Malita si Miruna Runcan au semnat luni o scrisoare deschisa catre Ion Caramitru, presedintele Uniunii, in care afirma ca se retrag din competitie daca Alice Georgescu este mentinuta in juriul final al premiilor ce se vor decerna pe 23 aprilie, la Sibiu. Regizorul Andrei Serban a declarat ieri pentru EVZ ca refuza, la randul lui, nominalizarea la Premiul UNITER pentru „cel mai bun regizor” al spectacolului „Purificare”, din cauza atitudinii criticului. Nominalizatii nu vor sa apara in postura de „victime anuntate ale unui verdict negativ”, anticipat de articolele semnate de Alice Georgescu in numerele din 2 si 16 martie ale „Ziarului de duminica”. 

Georgescu este acuzata de cei trei critici ca a redus cu superficialitate si suficienta critica teatrala la cronica de intampinare, refuzand sa accepte alte tipuri de creatie si de cercetare teatrologica, sfidand natura proiectelor nominalizate, rod al muncii de ani intregi a unor echipe profesioniste.

„Purificarile” celui de-al doilea juriu

Alice Georgescu face parte din juriul final, dupa ce un prim juriu desemnase nominalizarile pentru cele mai importante premii teatrale ale anului 2006.

„Al doilea juriu a fost astfel alcatuit incat sa „repare greselile” primului, calificat drept „iresponsabil”. Pana si la Oscar exista un singur juriu, dupa care 800 sau 1.000 de membri ai Academiei voteaza anonim, fara aranjamente de culise”, crede regizorul Andrei Serban. „La Uniter, in fiecare an sunt premiati cam tot aceiasi artisti, parca impietriti pe aceeasi lista”, subliniaza regizorul, revoltat ca in acelasi articol de pe 2 martie, „Oameni cu pareri”,  Alice Georgescu punea in discutie cele sase nominalizari pentru „Purificare”, montat la Cluj, incriminand „estetica spectacolului”.

„Trebuia sa se recuze”

„Cand m-am pronuntat public asupra nominalizarilor la Premiile UNITER, nu fusesem inca desemnata ca membra a juriului de premiere”, a explicat Alice Georgescu pentru Mediafax. Ea a fost desemnata ca membru al juriului pe 15 martie, iar articolul care a revoltat cel mai mult nominalizatii a aparut pe 2 martie.

„Conform oricarei legislatii europene, Alice Georgescu trebuia sa se recuze, adica sa anunte ca nu mai poate face parte din juriu atata vreme cat isi anuntase in presa opiniile”, spune Miruna Runcan, specialist in etica si deontologie. Ion Caramitru, presedintele UNITER, cel care trebuie sa rezolve situatia, a refuzat sa comenteze situatia creata, spunand ca-si va anunta decizia printr-un comunicat oficial.

Lezati

Asi ai teatrului

Andrei Serban este nominalizat la categoria cel mai bun regizor pentru spectacolul „Purificare”. Florica Ichim este nominalizata la Premiul UNITER „pentru efortul ca editor al suplimentelor revistei „Teatrul azi” si al altora de specialitate. Liviu Malita are un proiect „de cercetare a fenomenului teatral romanesc in comunism si postcomunism, finalizat prin publicarea volumelor „Cenzura in teatru. Documente. 1948-1989” si „Viata teatrala in si dupa comunism””. Miruna Runcan este nominalizata pentru „incercarea de explorare practica a discursurilor teatrale ale actualitatii in cadrul proiectului „Dramaturgia cotidianului””.

Ne puteți urmări și pe Google News