Editura Evenimentul si Capital

La Galați a fost înființată Universitatea tinereții fără bătrânețe

FOTO: Cursurile Universității vârstei a treia, organizate de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, sunt gratuite și durează un an
Autor: | | 2 Comentarii | 2011 Vizualizari

Să nu spui niciodată că nu se poate. Spre exemplu, la 87 de ani să fii student și să îți dorești să înveți ceva nou. Bariera prejudecăților a fost definitiv înlăturată, la Galați, prin înființarea Universității vârstei a treia.

E ora 15.30 şi îşi fac apariţia, la porțile universitare, primele doamne şi primii domni, elegant îmbrăcaţi. Pălăriuţe, în ciuda vremii. Şi costume, pentru că e musai ca pe Calea Domnească, o arteră importantă a Galaţiului, în partea sa veche, încă poetică, să faci o bună impresie.

Fiecare dintre protagonişti are câte o mapă, din care ceva mai târziu vor fi scoase caiete studenţeşti ori foi volante, gata pentru a fi încărcate cu noi informaţii. Toţi se îndreaptă către Universitatea vârstei a treia.

Lecția despre Artă, Cultură și Civilizație

Aşteptam în faţa Facultăţii de Inginerie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi să mă întâlnesc, la ora 16, fix, cu promotoarea acestui proiect, Violeta Puşcaşu, profesor universitar doctor, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice. Aşa că timp de o jumătate de oră am avut ocazia să observ parada siluetelor grăbite, spre cursul de după-amiază.

Doamna Puşcaşu mă conduce spre vasta sală în care deja s-au adunat aproape 40 de persoane. Acum descopăr papetăria expusă de-a lungul băncilor. Ochelarii sunt scoşi din tocuri și puşi la ochi. Pixurile ori stilourile, gata de scris.

Mă aşez într-un colţ, să nu deranjez. Lecţia de azi face parte din modulul „Artă, cultură şi civilizaţie”, având ca temă comunitatea Horahane. Recunosc că nu știam nimic despre rromii musulmani, pe care îi găsim în aria Dobrogei.

Lector este Daniela Mocănaşu Rusu. Îşi începe expunerea, susţinută cu imagini difuzate de un retroproiector pe perete, deasupra tablei, încărcartă cu formule matematice, rămase de la orele de dimineață.

Din când în când, cursanţii care vor să pună câte o întrebare ridică frumos două degete. Curiozitățile exprimă puncte clare, exprimate în cuvinte meşteşugite, iar atmosfera cu adevărat academică aduce o lumină blândă în întreg spaţiul.

FOTO: Doamna Violeta Pușcașu, inițiatoarea proiectului, alături de Constantin Gingărașu, decanul de vârstă al studenților seniori

„Dorinţa de a învăţa nu trebuie să-l părăsească pe om niciodată”

Cineva îmi spune că a învăţa toată viaţa nu e doar un simplu joc de cuvinte. Culeg impresii din toate părţile, după ce m-am prezentat şi i-am rugat să mai rămână câteva minute, pentru un bob de vorbă.

Gheorghe Stoian s-a înscris la mai multe module. Filozofie, Istorie, Artă, Cultură, Turism. „Sunt foarte încântat că mă aflu aici. Acest loc îmi menţine sănătatea fizică şi mentală. Am descoperit atât de multe lucruri interesante!”, își exprimă opiniile domnul Stoian.

Elena Ghinea se prezintă drept o „boboacă”. E abia în primul an de studiu. „O junioară între seniori!”, surâde, alături de colegii ei, dovadă că simţul umorului zburdă în jurul nostru. „Toată viaţa am fost activă”, spune cea care de meserie este inginer constructor „Boboaca”, nu-mi spune vârsta, nici nu se întreabă aşa ceva. Știu numai că s-a înscris la modulele Inginerie, Medicină, Artă, Filozofie şi Nutriţie.

Radu Ionel. Inginer mecanic. Pe toate le-a ales. Modulele. Şi sunt destule! Îmi spune că nici azi nu şi-a uitat datoria faţă de tatăl său, cel care a vrut ca fiul să se facă avocat. Poftim, acum, la vârsta deplinei experienţe de viaţă, Ionel studiază, între altele, şi Dreptul. „Este o bogăţie de idei!”, prin gesturi ample vrea să arate cât de interesant este locul acesta. Şi mai e ceva. Domnul e pragmatic. Inginer, de! Are nepoţi. Şi nepoţii sunt la şcoală. Şi au teme. Bunicul îi ajută. Le prezintă informaţii. Doar e student. Poftim, are de unde să le dea cele mai noi detalii din lumea cărţilor! „Când nu ştiu ei ceva, vine bunicul şi le explică”, şi iarăşi zâmbetele inundă atmosfera.

Gheorghe Dobrică a fost la viaţa lui impiegat de mişcare. Acum studiază Arta, Dreptul și Medicina. Cele mai atractive lecţii sunt, în viziunea sa, din domeniul Medicinei şi al Nutriţiei.

George Râpă se descrie un om extrem de activ. S-a înscris la toate modulele. Dar nu numai atât. La cei 71 de ani ai săi are un post de radio online. „De şapte ani moderez acest post”. De meserie, electronist.

Şi iată-l pe cel mai tânăr, în spirit, dintre interlocutorii mei. Are 87 de ani, se numeşte Constantin Gingăraşu şi deviza sa e cât se poate de simplă şi de firească. „Dorinţa de a învăţa nu trebuie să-l părăsească pe om niciodată”. E deja în al treilea an de cursuri, practic de când s-a deschis acest tip de universitate. „Voi continua să învăţ până la capătul zilelor mele”, este o promisiune pe care şi-a făcut-o şi de care sunt convins că nu se va despărţi.

Nu am auzit pe nimeni, aici, care să-mi spună ceva de genul „eu sunt singur acasă” sau „m-am plictisit de nu mai pot” ori „n-am ce face şi de-asta am venit din nou la şcoală”. Absolut nimeni!

Cum a început totul. În 2016

Mă întorc la doamna Violeta Puşcaşu, profesoara care a dat suflet Universităţii vârstei a treia. Şi când spun suflet nu e doar o figură de stil. Veți vedea în continuare de ce.

Totul a început în 2016 cu un anunţ în presa din Galaţi. Prestigioasa instituţie academică deschide cursuri pentru oameni care au vârsta de cel puţin 55 de ani. Limita maximă nu există.

Doamna Puşcaşu îmi spune că, la început, a fost şi telefonistă, şi secretară, s-a ocupat şi de relaţii publice, în legătură cu această idee. „După anunţul din presă, credeam că o să vină cel mult 50 de persoane”. S-a înşelat. S-au înscris 130.

Statistica este crescătoare. Numărul studenţilor de vârsta a treia ajunge la 170, în 2017. În timp ce în actualul an universitar sunt 200. Media de vârstă este de 67 de ani, iar decanul, din punctul de vedere al anilor, are 87.

În broşura de prezentare a Universităţii „Dunărea de Jos”, între celelalte facultăţi, este şi Universitatea vârstei a treia. Ceea ce te duce cu gândul la ceva ce s-a integrat în peisajul academic gălăţean.

FOTO: Nu se dau note și nici nu sunt examene, dar cursanții sunt serioși și învață cu asiduitate

Lista modulelor didactice

Iată, în continuare, ce module se pot studia în cadrul ineditei entităţi. Drept, Medicină, Artă, Cultură şi Civilizaţie, Istorie, Filozofie şi Teologie, Kinetoterapie, Economie, Geopolitică şi Relaţii Internaţionale, Pedagogie, Psihologie şi Relaţii intergeneraţionale, Nutriţie şi Ingineria alimentelor, Ştiinţă şi Inginerie, Turism.

Anul universitar are aceeași structură, ca și al celorlalţi studenţi. Cu tot cu vacanţele aferente. La înscriere se plăteşte 100 de lei. Pentru diverse proceduri organizatorice. În rest, cursurile sunt gratuite. Actualmente, 40 de profesori vin în faţa studenţilor cu părul alb. Majoritatea dascălilor sunt de la universitatea gălăţeană şi toți fac acest serviciu în sistem de voluntariat. Cursurile se ţin în incinta academică. Orele de studiu sunt împărţite în două etape, zilnice, între 10 şi 12, respectiv între 16 şi 18.

Alături de cadrele didactice sunt invitaţi să conferenţieze şi o serie de specialişti din diverse instituţii. De pildă, de la Banca Naţională a României, Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Muzeul de Istorie din Brăila. Sunt doar câteva exemple, pentru că lista e mai lungă.

LIVE VIDEO Suedia-Romania SE JOACA ACUM! Vezi meciul ONLINE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI