Gala Premiilor Capital 2024. Călin Dan, director al MNAC: „Există această dorință de a aduce împreună zonele de risc”
- Sorina Benga
- 18 decembrie 2024, 15:59
Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București este una dintre cele mai importante instituții culturale din România. Acesta funcționează în incinta Palatului Parlamentului, o locație emblematică, și promovează creația artistică modernă și contemporană, atât națională, cât și internațională.
Călin Dan ocupă de ani buni poziția de director general al Muzeului Național de Artă Contemporană București. De anul acesta, în cadrul acestei instituții a început să se organizeze o sesiune de achiziții de artă cu scopul de a se reconfigura profilul muzeului.
Artă la un alt nivel
Directorul instituției este de părere că, prin cumpărarea de lucrări produse în țară în perioada 1900 – 1990, echipa din cadrul MNAC dorește să contextualizeze mai bine arta contemporană pe care o deține. Călin Dan a fost prezent luni, 16 decembrie, în cadrul Galei Premiilor Capital, iar cu această ocazie a primit „Premiul pentru inițiativa de a extinde colecția MNAC prin includerea unor opere de artă modernă și contemporană produse în România între 1900-1990”.
„Mulțumesc organizatorilor acestei Gale, în primul rând pentru că îmi oferă această experiență extraordinară de a păși într-o lume pe care nu o cunosc.
Este lumea oamenilor de afaceri, este lumea unor inițiative sociale absolut tulburătoare, este o lume care în mod evident e un motor al României contemporane și mă bucur foarte mult că am prilejul să particip la ea și în felul ăsta îmi dau seama că suntem foarte distanți unii față de alții. Nu o să pun întrebarea pe care o pun întotdeauna. Cine a mai fost la Muzeul de Artă Contemporană al României, că nu vreau să mă întristez. Multă lume vine, multa lumea nu vine, ceea ce mi se pare important, însă, este că există astfel de inițiative. Că există această dorință de a aduce împreună cultura, socială, economia, inițiativele private, zonele de risc și zonele de confort. Și cred că asta este un simptom, un semnal de sănătate al României.”, a declarat Călin Dan pe scena Premiilor Capital.
Călin Dan și arta de la MNAC
În perioada recentă, reprezentanții de la MNAC au ales să își extinde aria de cercetare, de expunere și de valorificare a producției vizuale din țara noastră. Echipa de la acest muzeu a început un demers ambițios și promițător pe termen mediu în ceea ce privește reconfigurarea profilului său. Strategia aleasă de aceștia acum a fost reprezentată de implicarea activă în schimbul de idei, de informații, de soluții curatoriale, de asemenea, dar și prin apariții editoriale ce ilustrează într-un stil inedit istoriografia dinamică a domeniului definit de modernism, post-modernism și post-istoricitate.
De menționat că acest proces de extindere a colecției muzeului din Capitală a continuat și în 2024 cu o procedură de achiziții de opere de artă modernă și contemporană, toate produse în România în perioada 1900 – 1990. Iar de anul acesta, reprezentanții de la Ministerul Culturii au anunțat că au decis să aloce câte 500.000 de lei pentru achiziții de artă realizate în cadrul Muzeului Național de Artă Contemporană al României – MNAC Bucureşti, Muzeul Național Brukenthal și Muzeul de Artă Iași.
Gala Premiilor Capital
Ca în fiecare an, Revista Capital recunoaște și premiază meritele unor personalități din țara noastră. Aceștia, prin viziune, determinare și performanță, sunt repere pentru societatea noastră. Fie că fac parte din viața economică, politică, socială, sportivă, medicală sau media premiații din cadrul Galei Capital din data de 16 decembrie fac performanță în domeniile lor de activitate.
Gala Premiilor Capital reunește constant peste 150 de persoane și este o oportunitate pentru a întâlni cei mai importanți specialiști în domeniile lor de activitate și pentru a crea conexiuni relevante în industrii diverse. De asemenea, în cadrul Galei Capital a fost lansat și proiectul special Capital Top 300 cei mai Bogați Români.