„Găinile sunt în carantină”. Vânătoare de ouă în Israel, înainte de Pesah

În plină criză Covid-19, graba consumatorilor pentru achiziția de ouă a dus la o penurie în Israel, țară angajată într-o cursă contra cronometru pentru aprovizionarea piețelor, oul fiind aliment central pentru Paștele evreiesc, care începe miercuri.

„Ein Beitsim” (nu avem ouă) se putea citi, luni, pe ușile mai multor supermarketuri din Ierusalim. „Găinile sunt în carantină”, au adăugat, cu caractere mai mici, unii comercianți mai glumeți.

În Israel, ouăle fac parte din dieta zilnică a milioane de oameni și, pe măsură ce se apropie Paștele evreiesc, oamenii s-au îmbulzit la magazine pentru a cumpăra ouă reale, nu copii de ciocolată.

Această inedită penurie îi enervează pe israelieni, mai ales că oul face parte din cele șapte elemente ale platoului Sederului Paștilor, masă care marchează începutul Pesah.

Sărbătoarea comemorează, potrivit tradiției exodul poporului evreu din Egipt.

În anumite piețe, vânzarea ouălor este raționalizată și limitată la una sau două cutii de client.

În alte părți, ea este condiționată. Un jurnalist AFP a constatat, de pildă, că un vânzător cerea clienților să cumpere ouă de minimum 65 de shekeli (aproximativ 16 euro), adică o cutie cu 12 ouă.

Media locală a raportat și cazuri de creșteri bruște de prețuri. În fața penuriei, un fenomen îngrijorează autoritățile: piața neagră.

În fața emergenței acestei pieți paralele și temându-se de riscurile pentru sănătate, ministerul Agriculturii a cerut „populației să cumpere ouă numai din puncte de vânzare cunoscute și legale și nu de pe piața neagră sau cele vândute la ușă”, scrie Boursorama.

„Am fost pregătiți pentru o creștere a cererii cu 10 până la 20% în acest moment al anului, dar nu cu 60%”, a declarat Arbel Shiran, care conduce lanțul de magazine Bio Nizat Haduvdevan.

Potrivit acestuia, dacă cererea a explodat, capacitățile de producție în schimb au rămas neschimbate, ceea ce reprezintă o problemă.

Pentru a suplini lipsa de ouă, guvernul a luat măsuri speciale, adică importul de urgență a zeci de mii de ouă din Europa.

„Ținând cont de penurie”, premierul Benjamin Netanyahu și ministrul de Finanțe Moshe Kahlon au dat verde pentru „subvenționarea importului de ouă pe calea aerului, din Europa în Israel”, a indicat biroul premierului.

Formalitățile vamale au fost relaxate și au crescut cotele de import, conform unei directive a ministerului Agriculturii.

O primă livrare masivă a ajuns duminică, pe mare, din Europa. O livrare următoare este de așteptat marți, chiar înainte de Paști.