Gabriela Firea transformă, la limita legii, Primăria Capitalei în societate pe acţiuni

Gabriela Firea transformă, la limita legii, Primăria Capitalei în societate pe acţiuni

Consilierii generali au adoptat înfiinţarea a zece noi companii municipale. Aleşii generali PNL şi USR s-au pronunţat împotrivă şi au cerut amânarea şedinţei, pe motiv că votarea lor cu majoritate simplă este ilegală.

Primarul general, Gabriela Firea, a respins propunerea privind scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor, precizând că nu este de acord să mai fie amânat "nicio zi, nicio oră" momentul în care bucureştenii vor fi trataţi cu respect de către autorităţile locale şi instituţiile subordonate.

În debutul şedinţei, consilierul general Cătălin Deaconescu (Partidul Naţional Liberal) a propus scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor respective, invocând existenţa "unor erori materiale". Mai exact, el a apreciat că proiectele ar trebui să beneficieze de susţinerea unei majorităţi de două treimi, nu de 50%+1.

"În temeiul invocat în proiectele de hotărâri faceţi referire la articolul 45 al. 2 din legea administraţiei publice locale, iar în mare parte din expunerile de motive, semnate de doamna primar general, se face trimitere la art. 45 al. 1. În opinia grupului de consilieri PNL, ne aflăm sub imperiul articolului 45 al. 3 - este o chestiune de patrimoniu şi ea trebuie tratată cu majoritatea de două treimi, aşa cum aţi făcut şi la hotărârea 20, privind înfiinţarea Trustului de Construcţii", a spus el.

Pentru fiecare dintre aceste companii, membrii fondatori ar urma să fie: Municipiul Bucureşti prin Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi SC Service Ciclop SA. Capitalul social al fiecărei societăţi va fi de 120.000 de lei, respectiv 12.000 acţiuni nominative cu valoare nominală de zece lei fiecare. Sediile societăţilor se vor afla pe str. Aristide Demetriade nr. 2, et 2, fiecăreia urmând să îi fie alocat un birou diferit, conform unui contract de comodat încheiat între societatea Apa Nova Bucureşti SA şi Municipiul Bucureşti prin primarul general.

Consilierul liberal Cătălin Deaconescu a propus scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor respective, invocând existenţa “unor erori materiale”. Mai exact, el a apreciat că proiectele ar trebui să beneficieze de susţinerea unei majorităţi de două treimi, nu majoritate simplă. Primarul general, Gabriela Firea, a respins propunerea. Edilul-şef susţine că atâta vreme cât "nu se desprinde nimic din patrimoniul Primăriei" şi nu se alocă un sediu, nu există motive pentru solicitarea votului de două treimi. Potrivit legii administraţiei publice, orice decizie legată de patrimoniu şi investiţii se poate aprobă de către Consiliul General doar dacă este votată de două treimi din aleşii generali ai Capitalei. Ieri această majoritate nu a fost întrunită.  

Ciprian Ciucu: risipă de bani

Alesul general Ciprian Ciucu a apreciat că numărul de 20 de companii pe care Primăria doreşte să le înfiinţeze este mult prea mare, iar acest lucru poate duce la risipă şi o mai proastă gestionare a serviciilor publice.

"Cine ne opreşte să facem de acum înainte contracte corecte şi să le monitorizăm temeinic? (...) Ştim cu toţii că aceşti operatori - mă refer exclusiv pe servicii publice, în special utilităţi- funcţionează pe tarife reglementate. Cine ne opreşte să le fundamentăm noi preţul corect, dacă ei vin cu preţuri umflate, după ce au trecut pe la Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Publice", a întrebat Ciucu.

Gabriela Firea a replicat că reprezentanţii PNL în administraţia locală ar fi putut să influenţeze lucrurile în bine în Bucureşti, în mandatul anterior, dar că nu au făcut-o la nivelul posibilităţilor.

Consilierul general Ana Maria Ciceală (Uniunea Salvaţi România) a susţinut de asemenea scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor, anunţând că USR a demarat deja procedurile de anulare în instanţă a hotărârilor privind înfiinţarea altor zece societăţi comerciale, care au fost adoptate în şedinţa din 29 martie a CGMB

Cele zece societăţi vor purta următoarele nume: Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA, Compania Municipală Sport pentru Toţi, Compania Municipală Managementul Transportului, Compania Municipală Publicitate şi Afişaj, Compania Municipală Pază şi Securitate, Compania Municipală Iluminat Public, Compania Municipală Imobiliară, Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde, Compania Municipală Protecţie Civilă şi Voluntariat, Compania Municipală Eco Igienizare.