Conducerea PSD a hotărât, astăzi, să îi retragă sprijinul politic ministrului de Interne, Gabriel Oprea, după ce Marian Vanghelie şi Viorel Hrebenciuc l-au „pârât“ lui Mircea Geoană că l-a instalat pe Virgil Ardelean la „Doi ş’un sfert“, fără voie de la partid. Această situaţie încalcă "atât disciplina de partid, cât şi protocolul de colaborare cu PDL", a susţinut Geoană, subliniind că a fost avansată propunerea ca Oprea să fie exclus din Partidul Social-Democrat. Liderul PSD a precizat că decizia de retragere a sprijinului politic a fost luată de "o amplă majoritate", existând numai două abţineri la votul organizat în şedinţa Biroului Permanent Naţional.
-
"Vom face cu noul ministru o nouă propunere pentru această structură"
-
"Îi vom propune premierului Boc ca, până la numirea unui nou ministru de Interne, vicepremierul Dan Nica să asigure interimatul"
-
"Gabriel Oprea a încalcat deliberat mecanismul de numire a secretarilor de stat din partea PSD"
-
Invitat să participe la şedinţa de astăzi a liderilor PSD, Oprea şi-a menţinut punctul de vedere, susţinând că cei numiţi în posturile de secretar de stat sunt "oameni serioşi, agreaţi de partid". La ieşirea din şedinţă, ministrul a subliniat că "le-am spus colegilor mei că, dincolo de orice interese, stau interesele României".
Adrian Năstase a catalogat decizia PSD drept una "logică" , dar şi un avertisment către PD-L că alianţa nu va distruge Partidul Social Democrat. El a apreciat că situaţia a fost "până la urmă, un test pe care Traian Băsescu a vrut să îl facă în relaţia cu PSD-ul".
Gruparea Vanghelie a cerut astăzi retragerea sprijinului politic pentru Oprea. Marian Vanghelie, susţinut de Ion Iliescu, a fost printre primii care s-au plâns public că partidul a fost exclus de la luarea acestei decizii şi l-au chemat pe ministru la raport.
Traian Băsescu trebuie să semneze, acum, revocarea din funcţie a lui Oprea şi numirea unui nou şef la Interne.
Oprea: Nu am făcut numiri bazate pe "carnetul de partid"
Gabriel Oprea nu a comentat decizia conducerii PSD de a-i retrage sprijinul politic, afirmând numai că "a luat act de declaraţia domnului Mircea Geoană, preşedintele PSD".
Oprea a subliniat că nu a făcut numiri pentru funcţiile de secretari de stat bazate pe carnetul de partid şi că cei propuşi au fost recomandaţi de probitatea lor morală şi profesională.
"Cât timp voi fi ministrul Administraţiei şi Internelor, voi face o politică subordonată intereselor României, fără a ceda intereselor de grup", a subliniat ministrul. Vanghelie şi Hrebenciuc au asmuţit PSD-ul asupra lui Oprea În tabăra cealaltă, Oprea a avut susţinători importanţi în partid- Marian Oprişan, Ioan Rus, Miron Mitrea, dar şi în afara lui- PDL a refuzat oficial să se implice în această problemă.
Miron Mitrea s-a angajat în apărarea ministrului de Interne, postând, pe blogul personal, un mesaj ironic la adresa celor care îl acuză pe Oprea că a încălcat protocolul partidului.
"A pactizat cu lumea interlopă, a încurajat abuzuri ale politiştilor asupra cetăţenilor? Nici vorbă. Ministrul Oprea şi-a permis să numească nişte secretari de stat şi nişte şefi de departamente în ministerul pe care îl conduce. Iar prin aceste numiri a deranjat anumite grupuri de interese din PSD", a comentat Mitrea.
Un alt susţinător al lui Oprea, liderul grupului de la Cluj, Vasile Dâncu, a apreciat că "nu putem să îl transformăm pe Gabriel Oprea într-un papagal, pentru că aşa vor unii sau alţii", militând astfel pentru nesancţionarea ministrului de Interne.
Pesediştilor nu le-a priit în opoziţie
Cazul ministrului de Interne este cea mai recentă dovadă că Partidul Social-Democrat este puternic scindat de miza puterii în partid şi de grupurile de interese.
Alegerea lui Mircea Geoană drept preşedinte al formaţiunii, în primăvara lui 2005, a fost debutul unei lungi serii de conflicte presărate cu valuri de declaraţii savuroase ale celor mai importante nume.
Pesediştii, care pierduseră alegerile din 2004, şi-au pedepsit drastic liderul de atunci, Adrian Năstase, aruncându-l cu prieteni cu tot la marginea partidului. Printre cei maziliţi s-a aflat şi Gabriel Oprea, dar şi Miron Mitrea. Acesta nu a acceptat niciodată rolul de perdant şi a mârâit mereu împotriva actualei conduceri.
Un exemplu exploatat la maximum de presă a fost ameninţarea lui Mitrea, nemulţumit de pierderea funcţiei de vicepreşedinte al Senatului, la adresa lui Geoană.
„Cu Geoană am probleme. Mi-am băgat dinţii în beregată şi nu-i mai scot. La următoarea şedinţă mai atac o dată, şi mai atac o dată, şi mai atac o dată! Până îl rup!“, promite Mitrea într-o discuţie telefonică cu un personaj neidentificat.
Mitrea: „Până nu-i rup beregata lui Geoană nu mă las!“ | AUDIO
Miza puterii în partid, disputată între cele două tabere principale, şi grupurile de interese fac din PSD un butoi cu pulbere care ar putea arunca în aer chiar scena politică românească.
Alegerea candidatului partidului pentru Primăria Generală, formarea alianţei cu democrat-liberalii, văzută drept un pericol de mulţi lideri PSD şi pierderea unor portofolii importante în noul Cabinet au amplificat nemulţumirile existente în partid.
În iunie 2008, mişcările din PSD privind numirea unui candidat care ar fi putut obţine un scor bun în cursa pentru Primăria Generală au reprezentat un prolog palpitant al alegerilor locale.
Marian Vanghelie a fost prezentat drept posibilul candidat social-democrat, asumându-şi public înscrierea în cursa electorală.
Plecarea din partid a lui Sorin Oprescu, care îşi pregătea astfel drumul către Primăria Bucureştiului, ca independent, şi alegerea lui Cristian Diaconescu, precum candidat al PSD, au neliniştit apele, şi aşa tulburi, în partid.
Scorul bun obţinut de formaţiune în cadrul alegerilor parlamentare din noiembrie 2008 a pus în dificultate conducerea partidului.
În timp ce preşedintele fondator al partidului, Ion Iliescu, a subliniat că alierea cu PD-L ar putea duce la pierderea electoratului şi a identităţii partidului, alţi membri importanţi, precum actualul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, au îmbrăţişat noua formulă de guvernare, lăsând impresia că singurul obiectiv al PSD este instalarea la Palatul Victoria.
Astăzi, după analiza cazului Oprea şi deciziile din Biroul Executiv, se aşteaptă ca scandalul din PSD să capete şi alte aspecte. Între timp, Biroul Permanent al PDL a luat sfârşit, iar Theodor Stolojan a declarat că scandalul de la Interne este problema PSD-ului, şi nu a PDL-ului, şi că liderii celor două formaţiuni vor trebui să rezolve problema.
CITIŢI ŞI:
În PSD se dă un război fără prizonieri
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17:50