Este unul dintre punctele de contact probabil al unei întâlniri complexe. Complexă din pricina instabilităţii structurilor geopolitice şi pentru provocările globale, dar mai ales pentru ''uraganul'' Trump care poate complica lucrurile. ''Sunt zone de convergenţă cu Rusia şi Libia – dezvăluie o sursă diplomatică – dar şi altele unde tratativele sunt  mai puţin bune, cum ar fi clima şi comerţul''. Italia are ca priorităţi lupta împotriva inegalităţilor economice şi protecţia cetăţenilor. Tema antiterorismului ar trebui să încheie această întâlnire importantă care cu greu va da răspunsurile pe care vremurile le impun.

Atacul de la concertul Arianei Grande este evenimentul în plus care nu mai consimte nehotărâri. şi amânări Au lovit tinerii, viitorul nostru. Proiectul textului oamenilor lui Gentiloni se deschide cu condoleanţe pentru familiile din Manchester şi cu '' condamnarea cea mai puternică posibil a terorismului în toate formele sale de exprimare''.

Violenţa extremistă, se arată, a lovit ''ţările noastre'' şi ''noi rămânem uniţi pentru a face în aşa fel ca proprii cetăţeni să fie în siguranţă şi ca valorile şi stilul lor de viaţă să fie protejate''. Capitolul se uneşte cu voinţa de acţiuni globale pentru a pune sub control fluxul migranţilor. Nu întâmplător, în vizita de la Roma, Trump a vorbit mult despre Libia, ceea ce este ca şi cum ar vorbi despre migranţi. Temă asupra căreia, să fie clar, diplomaţii americani au acţionat cu frâna trasă.

E o bătălie spirituală, înainte de toate. ''Sistemul partajat de legi şi valori, respectul drepturilor omului şi a diversităţilor culturale, promovarea libertăţilor fundamentale sunt prima şi cea mai bună protecţie împotriva acestei ameninţări comune. Rolul important al culturi ca instrument pentru a învinge terorismul, încurajarea dialogului şi schimburilor între naţiuni pentru a preveni radicalizarea şi extremismul violent, mai ales în rândul tinerilor''. Principii înalte şi necesare, iar consensul e probabil, titrează La Stampa.

Nu prea este înţelegere asupra climei. Din întâlnirea cu Trump, echipa lui Gentiloni a perceput un posibil dezacord.

În fruntea listei cu posibilele şi probabilele şovăiri este dosarul comercial. Americanii nu prea vor să-şi asume angajamente bine definite şi vor să stea departe de gestionarea multilaterală a problemelor, pe care UE, dimpotrivă, le consideră importante. Concluzia ar fi că ''nimeni nu poate face altora ceea ce nu vrea să i se facă lui''.