Evenimentul Zilei > International > Cum vor liderii din G7 să-l IZOLEZE pe dictatorul sirian Bashar Al-Assad
Cum vor liderii din G7 să-l IZOLEZE pe dictatorul sirian Bashar Al-Assad

Cum vor liderii din G7 să-l IZOLEZE pe dictatorul sirian Bashar Al-Assad

Grupul G7 al marilor puteri ale lumii, cărora li s-au alăturat aliații din Orientul Mijlociu, au discutat, ieri, despre izolarea președintelui sirian Bashar Al-Assad, la câteva ore după ce secretarul de Stat american a plecat spre Moscova.

Miniștrii de Externe din G7 au discutat cu omologii din Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe, Iordania și Qatar, țări care se opun regimului lui Assad, pentru a vorbit despre războiul din Siria, care se desfășoară de șase ani.

Presiunea crește asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a rupe legăturile cu Assad, ale cărui forțe sunt acuzate că au lansat un atac cu gaz chimic asupra orașului controlat de rebeli, ucigând 87 de persoane, printre care 31 de copii, scrie Reuters.

Luni, premierul britanic Theresa May a discutat cu președintele SUA, Donald Trump, ambii căzând de acord că există „o fereastră de oportunitate” să convingă Rusia să rupă legăturile cu Assad.

Marea Britanie și Canada au căzut de acord, tot luni, că noi sancțiuni ar putea fi impuse Moscovei, dacă va continua să-l susțină pe Assad. Ulterior, Trump a avut o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel despre loviturile aeriene ale americanilor în Siria și i-a mulțumit acesteia petnru sprijin.

„Cred că trebuie să adoptăm o poziție unitară și în aceste negocieri ar trebui să facem tot posibilul să luăm Rusia din „colțul” lui Assad, cel puțin până când ei sunt gata să participe la negocieri pentru o soluție politică”, a spus ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, ieri.

„Este momentul potrivit să discutăm despre asta, cum pot comunitatea internațională, cu Rusia, Iran, Arabia saudită, Europa, SUA, să facă progrese în procesul de pace din Siria, pentru a evita o escaladare militară a conflictului”.  

Eforturile G7 de a construi un front unit împotriva lui Assad vine chiar înainte de vizita la Moscova a secretarului american de Stat, Rex Tillerson, primul oficial de rang înalt din adminsitrația Trump care ajunge la Moscova

În afară de problema siriană, miniștrii vor discuta despre Libia și tensiunile crescânde cu Coreea de Nord, în contextul ambițiilor nucleare ale Phenianului.