Furtuni puternice au lovit Europa, ucigând cel puțin 12 persoane. Bucăți de zidărie, smulse din clopotnița Bazilicii San Marco. Video
- Antonia Hendrik
- 19 august 2022, 18:46
Ploile abundente și vânturile puternice au distrus mai multe zone din centrul şi sudul Europei, în timp ce în Veneția, Italia, zidăria a fost aruncată din clopotnița Bazilicii San Marco. Furtunile urmează unor săptămâni de caniculă şi secetă pe o mare parte a bătrânului continent.
Furtuni puternice s-au abătut asupra unor zone din centrul şi sudul Europei, provocând moartea a cel puţin 13 persoane, inclusiv trei copii. Decesele, cele mai multe din cauza căderilor de copaci, au fost raportate în Italia şi Austria, precum şi pe insula franceză Corsica, transmite BBC.
Ploaia torenţială şi vântul puternic au distrus campingurile de pe insulă, în timp ce în Veneţia, Italia, zidăria a fost smulsă de clopotniţa Bazilicii San Marco.
În Corsica, vânt cu rafale de până la 224 km/h
În Corsica, vânturile cu rafale de până la 224 km/h (140 mph) au smuls copaci și au deteriorat casele mobile. Autoritățile de acolo au spus că o fată de 13 ani a fost ucisă de un copac căzut într-un loc de campare.
Un bărbat a murit într-un incident similar, iar o femeie în vârstă de 72 de ani a murit când mașina ei a fost lovită de acoperișul desprins al unei cabane de pe plajă. Alte două persoane, un pescar și o femeie caiac, au murit pe mare. Alte două persoane, un pescar şi o femeie care făcea caiac, au murit în largul mării.
Ulterior, ministrul francez de interne Gérald Darmanin, care a sosit în Corsica pentru a inspecta pagubele produse de furtună, a raportat un al şaselea deces.
Cele mai multe decese, din cauza căderii copacilor
Martorii au declarat că acestea au fost complet neașteptate şi că nu a fost dat niciun avertisment: „Nu am mai văzut niciodată furtuni atât de mari ca aceasta, ai crede că este o furtună tropicală” , a declarat Cedric Boell, proprietarul unui restaurant, pentru Reuters.
🔵Il maltempo sta investendo l'Italia. Vittime e danni al Centro-Nord. Nubifragi e trombe d'aria hanno colpito Emilia Romagna, Liguria, Veneto e Toscana, dove è stato decretato lo stato d'emergenza. A Venezia danni al campanile di San Marco. Nel video il forte vento sulla piazza pic.twitter.com/sDfl1kUj5j
— Rai Radio1 (@Radio1Rai) August 19, 2022
În Franţa continentală, unele zone din sudul ţării au fost afectate de întreruperi de energie electrică, iar străzile au fost inundate în al doilea oraş al ţării, Marsilia. În Austria, două fete au fost ucise de căderea unui copac în apropierea unui lac din Carintia.
Ulterior, alte trei decese au fost raportate de mass-media în provincia Austria Inferioară, tot în urma căderii unui copac. În Italia, un bărbat şi o femeie au fost ucişi de căderi de copaci în incidente separate în regiunea Toscana.
Vântul puternic a măturat Veneţia, spulberând umbrelele cafenelelor din Piaţa San Marco şi dislocând zidăria de cărămidă din clopotniţa catedralei.
Stațiunile din Toscana şi din Liguria, afectate de furtuni
Staţiunile balneare din Toscana şi din Liguria, mai la nord, au fost afectate de furtuni. Dar în sudul Italiei, valul de căldură a continuat, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius înregistrate în Sicilia.
Multe părţi ale Europei au cunoscut săptămâni de vreme excepţional de caldă şi uscată. Fenomenele meteorologice extreme, inclusiv valurile de căldură şi furtunile, au devenit mai intense şi mai frecvente în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice.
Planeta s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 °C de la începutul erei industriale și temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce drastic emisiile, informează banglainsider.com.