Furtuna Isha lovește România. Fenomen periculos pentru șoferi

Furtuna Isha lovește România. Fenomen periculos pentru șoferi Sursa foto: 59443200 © Viorel Dudau | Dreamstime.com

România va fi lovită de furtuna Isha, fenomenul meteo care a provocat dezastre în nordul și vestul Europei. Meteorologii se așteaptă la ninsori abundente, lapoviță și ploi, dar și la gheață neagră.

Furtuna Isha urmează să lovească și România, conform meteorologilor, cu ninsori abundente, ploi și lapoviță. Totodată, experții în conducere defensivă avertizează cu privire la gheața neagră. Este un fenomen care poate duce la accidente foarte grave de circulație. Drept urmare, se recomandă șoferilor, să conducă liniștit, fără să bruscheze comenzile

Furtuna Isha lovește România

Vremea rea face ravagii în Europa de Vest și de Nord, îndreptându-se și către România. În weekend, ninsoarea și viscolul au lovit Spania unde mai multe drumuri au fost închise. În Marea Britanie, furtuna Isha a anulat zeci de zboruri, iar probleme au apărut și în Irlanda. Aeroportul Schiphol din Amsterdam a anulat zeci de zboruri ca măsură preventivă, din cauza vântului puternic care însoţeşte furtuna Isha.

În România, vremea se va înrăutăți și la noi, conform estimărilor . Vor fi intensificări ale vântului care vor amplifica senzația de rece.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În zona montană, la noi, vom vorbi la mijlocul acestei săptămâni, în intensificare, de viteze ale vântului mai mari de 60-80 km/h, cu siguranță și în zonele mai joase de relief, viteze de 40-50 km/h, care, în condițiile valorilor preponderent negative, vor amplifica senzația de rece“, a explicat directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) Elena Mateescu.

Temperaturile vor rămâne negative, în următoarele ore, iar apoi vremea se va încălzi. Însă nu vom scăpa de precipitațiile provocate de Furtuna Isha.

Infotrafic: În Tulcea șoferii nu pot părăși orașul

sursă foto: Arhiva EvZ

Gheața neagră și problemele pe care le puneâ

Furtuna Isha vine cu un fenomen care poate produce probleme în . Conform experților, dacă precipitațiile sunt sub formă de ploaie, pe fondul temperaturilor scăzute, există riscul să se producă gheață neagră. Este unul dintre cele mai periculoase fenomene pentru traficul rutier.

Vorbim despre o peliculă fină de gheață, formată pe asfalt, greu observabilă de către . De obicei, gheața neagră apare când temperatura este aproape de punctul de îngheț. În acest context, apariția fenomenului meteo Furtuna Isha poate pune probleme în trafic.

Experții în conducere defensivă recomandă șoferilor să conducă foarte atent, fără bruscarea comenzilor. Deoarece gheața neagră se formează pe suprafețe mici, ca niște petice, este bine să adapteze viteza de deplasare astfel încât mașina să poată fi redresată ușor. În cazul apariției acestui fenomen, chiar și mica pantă spre bordură, pentru scurgerea apei de ploaie, poate duce la pierderea controlului mașinii.

Nici măcar sistemele de asistență nu reușesc să facă față unei astfel de situații.

Circulația pe timp de iarnă

Sursa foto: EVZ

Furtuna Isha provoacă necazuri în Europa

Fenomenul meteo care a provocat atâtea probleme va veni cu temperaturi negative și la noi. Ziua și, mai ales noaptea, temperaturile vor fi foarte mici, negative.

„În zona joasă a Munteniei, a Olteniei, nu vom vorbi de mai mari de -5 grade, mai ales acolo unde avem și strat de zăpadă. Vom vorbi de temperaturi ușor pozitive numai în zonele vestice. Vom avea un proces de încălzire treptată cam în toate regiunile, care se va resimți mai bine miercuri și joi, când vom avea valori pozitive în mare parte din țară, 8, 9 sau chiar 10 grade mai ales în partea sudică”, a declarat meteorologul Alina Șerban.

Potrivit spuselor sale, după acest interval, vor fi alternanțe, cu minime negative.

„Avem și precipitații, miercuri și joi, pe arii din ce în ce mai extinse. Vorbim de precipitații în transformare, lapoviță și ploaie, și este foarte probabil să se formeze polei în multe zone din țară“, a mai arătat Alina Şerban.