Furtuna geomagnetică „extremă” ajunge pe Pământ. Este alertă la nivel mondial. Video

Furtuna geomagnetică. Sursa foto: Pixabay

Furtuna geomagnetică „extremă” a atins Pământul vineri, a declarat Centrul de Predicție Meteorologică al NOAA , după ce a emis o avertizare cu privire la potențialul unui impact sever.  Alerta cu privire la furtuna geomagnetică  în curs de desfășurare a fost ridicată la nivelul 5 din 5, sau „extremă”, fiind prima furtună de nivel G5 din 2003. Mai mult, NOAA a avertizat cu privire la posibilele perturbări ale comunicațiilor în weekend.

Furtuna geomagnetică „extremă” ajunge pe Pământ

Potrivit NOAA, rețeaua electrică este în pericol și îi avertizează pe americani cu privire la „posibile probleme generalizate de control al tensiunii”. „Unele sisteme de rețea pot experimenta colaps complet sau întreruperi de curent. Transformatoarele pot suferi daune”.

GPS-ul, navele spațiale și navigația prin satelit ar putea fi, de asemenea, afectate. Companiile americane de utilități monitorizează potențiala amenințare la adresa rețelei electrice.

Guvernul american a emis prima alertă de furtună geomagnetică din ultimii 20 de ani, avertizând americanii cu privire la activitatea solară care ar putea afecta comunicațiile și sistemele GPS.

Fenomenul se așteaptă să continue până sâmbătă

Furtuna geomagnetică este cauzată de „un grup mare de pete solare a produs mai multe erupții solare moderate până la puternice”. Pata solară are un diametru de aproximativ 16 ori mai mare decât cel al Pământului.

Furtuna solară ar putea declanșa, de asemenea, lumini nordice neobișnuit de departe spre sud în noaptea de vineri spre sâmbătă. Videoclipul de mai jos a fost postat de meteorologul BBC @MetMattTaylor

„Aceasta este priveliștea uluitoare până în sudul Elveției cu puțin timp în urmă... în vârful Jungfraujoch”, a scris meteorologul.

Aurora boreală, vizilă și din România

Furtuna solară a generat un fenomen rar vizibil și din România. Aurora boreală este vizilă în această noapte din mai multe zone din țară. Aurora boreală a fost semnalată din zone precum Iași, Buzău, Harghita, Bihor, Maramureș, Cluj și altele.

Acea pată solară este atât de mare încât s-ar putea să o vezi cu ochii liberi, dar cu ochelarii de eclipsă solară. Fenomenul este cunoscut sub numele de AR3664 și a fost responsabil pentru cea mai mare parte a activității geomagnetice de vineri, a raportat NOAA. Potrivit Space.com, măsoară aproximativ 124.000 de mile și este una dintre „cele mai mari și mai active pete solare văzute în acest ciclu solar”, scrie cbsnews.com.