Furtună de proteste în Libia lui Gaddafi

Furtună de proteste în Libia lui Gaddafi

Primele manifestaţii de amploare împotriva regimului de la Tripoli au degenerat, săptămâna aceasta, în violenţe soldate cu peste 10 morţi.

Protestele s-au înteţit, ieri, în Libia, ţara cu cel mai longeviv dictator din lumea arabă, Muammar Gaddafi, la putere de 42 de ani. Mai multe demonstraţii izolate, desfăşurate imediat după izbucnirea revoltelor în Tunisia şi, ulterior, în Egipt au fost imediat înăbuşite de autorităţile de la Tripoli.

Ieri însă, activiştii antiguvernamentali au decretat "ziua mâniei", utilizând aceleaşi platforme sociale pentru a-şi disemina apelul la proteste. O contramanifestaţie organizată de susţinătorii dictatorului libian a avut loc ieri în capitală.

Începutul sfârşitului

Cel puţin 14 persoane ar fi murit în urma ciocnirilor dintre manifestanţii antiguvernamentali şi poliţia libiană, potrivit ziarului israelian "Haaretz". Bilanţul real este însă greu de aflat, în condiţiile controlului strict exercitat de regimul de la Tripoli asupra presei locale.

Site-ul de opoziţie Libya Al- Youm a scris că patru protestatari au fost ucişi de lunetişti în oraşul Beyida, din estul ţării, unde au avut loc manifestaţii ieri şi miercuri. Alte avertismente lansate pe site-urile de socializare men ţionau atacuri asupra demon stranţilor din elicoptere ale armatei. Fathi al-Warfali, un disident libian refugiat în Elveţia, a declarat că a fost informat că 11 persoane au fost ucise în cursul nopţii de miercuri spre joi în acelaşi oraş. Un oficial local de rang înalt ar fi fost imediat destituit de Gaddafi după demonstraţiile violente.

Manifestaţii care au degenerat în confruntări violente au avut loc ieri şi în Benghazi, al doilea oraş ca mărime din Libia, de altfel scenă a primelor proteste anti-Gaddafi imediat după izbucnirea crizei tunisiene. Postul BBC a transmis că manifestaţiile din cele două oraşe au fost organizate în replică la arestarea lui Fathi Terbil, reprezentantul familiilor a peste 1.000 de deţinuţi ucişi de trupele libiene în 1996, după o revoltă la închisoarea Abu Salim din Tripoli.

Într-un discurs televizat, colonelul Gaddafi a avertizat, miercuri, că "revoluţia va continua", fără a face vreo referire directă la protestele de stradă din ziua respectivă. "Marionetele Statelor Unite şi ale sionismului au început să cadă", a subliniat el, probabil referindu-se la Hosni Mubarak, fostul dictator egiptean. Gaddafi a deplâns, în schimb, înlăturarea dictatorului tunisian Ben Ali.

Analiştii sunt sceptici privind posibilitatea repetării scenariului egiptean în Libia. Ei susţin că regimul poate recurge la veniturile importante obţinute din exportul de petrol pentru a linişti populaţia.

"Libienii au rupt astăzi bariera fricii. O nouă eră este în faţa noastră.", FAIZ JIBRIL, lider al opoziţiei în exil

VICTIME

Regimul din Bahrein reprimă revoltele

Cel puţin 4 persoane au fost ucise şi 200 rănite în noaptea de miercuri spre joi, în timpul operaţiunii forţelor de ordine care a vizat dispersarea protestatarilor antiguvernamentali instalaţi în centrul capitalei Bahreinului, Manama. Armata a anunţat, ieri, că deţine controlul asupra oraşului. Protestatarii, care s-au organizat prin intermediul reţelelor virtuale, cer reforme politice şi sociale.

Majoritatea şiită din micul regat, guvernat de o dinastie regală sunnită, se consideră discriminată în ceea ce priveşte locurile de muncă, serviciile sociale şi serviciile publice. Presa internaţională relatează însă că la proteste au luat parte atât şiiţi, cât şi sunniţi.

Protestatarii vor şi alegeri pentru funcţia de premier pentru a-l înlocui pe unchiul regelui, şeicul Khalifa Bin Salman Al Khalifa, care a deţinut postul timp de 40 de ani. SUA au cerut Bahreinului să respecte dreptul cetăţenilor la manifestaţii paşnice.

Washingtonul priveşte cu nelinişte evenimentele din micul regat, care găzduieşte sediul cartierului general al Flotei a Cincea nord-americane în Golful Persic. Proteste au avut loc şi în Yemen. Mii de oameni au ieşit în capitală, pentru a şaptea zi consecutiv, pentru a cere demisia preşedintelui Ali Abdullah Saleh.