Evenimentul Zilei > Politica > Furt sau bătaie de joc? „Cea mai mare factură la căldură în 33 de ani”. Şefii Regiilor au inventat luna cu mai multe zile
Furt sau bătaie de joc?  „Cea mai mare factură la căldură în 33 de ani”. Şefii Regiilor au inventat luna cu mai multe zile

Furt sau bătaie de joc? „Cea mai mare factură la căldură în 33 de ani”. Şefii Regiilor au inventat luna cu mai multe zile

Șefii Regiilor care furnizează energie termică au inventat luna cu mai multe zile. Ei ridică din umeri atunci când sunt întrebați de pierderi, iar oamenii achită facturi uriașe. EVZ vă arată care sunt soluțiile pentru a plăti mai puțin la întreținere.

Facturile la întreținere pe luna decembrie au explodat, din cauza notei de plată venite pentru energia termică. Situația este similară în toate orașele, iar oamenii nu știu ce ar trebui să facă să nu mai plătească atât de mult. Astfel, în timp ce unii se gândesc la soluţia repartitoarelor, alții caută să înţeleagă de ce acum, după reabilitarea termică a blocului, au ajuns să achite facturi mai mari la căldura decât înainte. În tot acest timp, şefii Regiilor care furnizează și facturează agentul termic ridică din umeri și spun că se va verifica.

  •  EXCLUSIV. NESIMȚIRE- Consilierii – leafă de 7.500 de lei, RADET – pierderi de miliarde. Directorii ar urma să aibă salarii mai mari chiar și cu 2.000 de lei 
  • Bătaie de joc la RADET pe bani publici. Primeşti 50.000 de euro dacă eşti dat afară de la RADET

Una peste alta, EVZ a aflat că, pe luna octombrie, s-au facturat 35 de zile de furnizare a agentului termic, iar în decembrie – 33 de zile de către Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București (RADET). Situația este similară și în alte județe. EVZ a consultat mai mulți specialiști și vă prezintă care sunt soluțiile, pentru a achita doar ceea ce s-a consumat, nu și pierderile, și cum se poate verifica factura emisă de Regia de Termoficare.
 Reprezentanţii RADET recunosc
În Capitală, facturile pe decembrie 2013 le-au depășit cu mult pe cele din decembrie 2012, în cazul multor bucureșteni branșați la RADET. De exemplu, o doamnă ne-a povestit că nota de plată la întreținere pe ultima lună a anului trecut a fost de 475 de lei, în timp ce pe luna noiembrie a achitat 275. „Din 1980, de când am cumpărat apartamentul, nu am achitat așa mult ca în de- cembrie 2013. Înainte eram patru persoane la întreținere și nu era reabilitat termic blocul. Acum suntem trei persoane și ar trebui să consumăm mai puțin”, s-a plâns femeia.
În sectorul 4 al Capitalei, recordul s-a înregistrat în Berceni. Pentru un aparta- ment cu 3 camere, o familie cu trei persoane trebuie să plătească pentru căldură şi apă caldă 900 de lei. Motivul? Deşi mai sunt trei apartamente branșate, ele nu consumă căldură, astfel că, un singur apartament mai are caloriferele încălzite de RADET.
Contactați de reporterii EVZ, reprezentanții Regiei au explicat senini că factura a fost calculată pe mai multe zile decât are luna și promit că luna viitoare vor fi mai puține zile, pentru a se scădea zilele facturate în plus în luna octombrie și în luna decembrie.
„Vrem iarăși repartitoare”
În timp ce unii reclamă că au achitat mai mult cu repar titoare, decât fără, în Drumul Taberei, o Asociație de Locarii vrea să le pună la loc. Aceasta pentru că, spun ei, au achitat dublu pentru încălzire în decembrie 2013, față de decembrie 2012.
„Am zis să le dăm jos, că am tot auzit că este mai bine fără ele. Am plătit 365 de lei, față de 200 de lei. Deci, mai mult. Cred că în primăvară o să le punem la loc”, a povestit doamna Popescu. Ştefan Vladu, preşedintele Blocului 12K din Bucu- reşti, susține, la rândul lui, că este mai bine cu repartitoare. El spune că, faţă de decembrie 2012, factura la căldură ar trebuie să fie similară. „Blocul nostru nu este termoizolat, dar avem repartitoare. Eu, spre exemplu, am plătit 100 de lei căldura în 2012 și 300 de lei în 2013, dar în 2012 nu am fost acasă”, argumentează Ştefan Vladu.
Conform facturilor, pentru un apartament de trei camere, în decembrie 2012, costul căldurii a fost de 262 de lei, iar în decembrie 2013- de 321 de lei. Pentru acelaşi apartament s-a plătit în decembrie 2011 – 337 de lei la căldură şi 172 de lei, în 2010. 
Facturile duble la Craiova au declanșat scandal
Facturile la căldură pe luna decembrie 2013 au declanșat, săptămâna trecută, un adevărat scandal și la Craiova. Nemulțumiți de majorarea costurilor cu energia termică, craiovenii au cerut explicații. Primăria și furnizorul SC Termo SRL susțin la unison că nu sunt vinovați pentru facturile mari și acuză asociațiile de proprietari și firmele de repartitoare, potrivit gds.ro. Practic, pentru luna decembrie 2013, asociațiile au împărțit locatarilor o factură dublă venită de la Regii, față de aceeași perioadă a anului 2012.
Primarul Olguța Vasilescu declara anul trecut că firmele de repartitoare îi pă- călesc pe craioveni și îi îndemna pe aceștia să renunțe la aceste aparate. O altă ipoteză pentru creșterea facturilor ar fi noua modalitate de calcul: din această iarnă, asociațiile sunt obligate să inventarieze caloriferele în blocurile necontorizate și să facă socoteli în funcție de un indicator numit Suprafață Echivalentă Termic, de bază în stabilirea costurilor individuale și comune necontabilizate de repartitoare.
 Mazăre și gigacaloria de lux
În orașul cu cea mai scumpă gigacalorie din țară, localnicii „dau în clocot”, revoltați de faptul că, spre deosebire de București, unde toți abonații plătesc înjumătățit, Primăria oferă ajutoare doar „masei electorale a PSD”. Mai mult, aceștia sunt supărați după ce au aflat că pe luna decembrie 2013, factura pentru căldură a fost calculată pentru 40 de zile. RADET Constanța a dat asigu- rări că, la închiderea lunii ianuarie 2014, se va face regularizarea consumului astfel încât factura va fi diminuată prin scăderea indexului estimat în decembrie. 
Ce faci dacă mai sunt 2-3 apartamente branșate
Ca să nu plătești mai mult decât consumi, reprezentanții RADET recomandă celor care locuiesc într-un bloc în care doar câteva apartamente mai sunt branșate – să facă cerere către Regia de Termoficare pentru schimbarea modului de facturare și calculare a consumului. „Contoarul de căldură este su- pradimensionat, pentru că el este dimensionat pentru un bloc. Dacă mai sunt 2-3 apartamente, sau unul, se poate face cerere și să se precizeze că se dorește facturarea în sistem paușal și, automat, vine mai puțin”, au explicat reprezentanții RADET. 
Pro sau contra repartitoare. UE le vrea
Deși o Directivă Europeană, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, face ca montarea repartitoarelor pe caloriferele încălzite în sistemul centralizat să fie obligatorie, tot mai mulți români renunță la ele. În prezent, aproximativ jumătate din locuințele care sunt încălzite în sistem centralizat au repartitoare. Cert este că cei care vor să renunțe la ele, trebuie să citească cifrele afișate pe aparat în ultima zi din luna și să anunțe în scris conducerea asociației de locatari că dorește să le dea jos. Potrivit specialiștilor contactați de EVZ, soluția cea mai economică este ca tot blocul să renunțe la repartitoare sau să-și monteze aceste aparate. Dacă decizia de demontare sau montare a repatritoarelor este individuală, costurile cu încălzirea ar putea crește.
Soluții alternative pentru încălzirea locuinței 
Chiar dacă centralele pe gaze par cea mai bună investiție, datorită numărului mare de unități vândute, există alternative ecologice care promit costuri mult mai mici. În contextul creșterii costurilor la energie, montarea unei centrale termice individuale pare o soluție în viziunea unui număr tot mai mare de români.
Înainte de a semna cererea de debranșare, e bine de știut că investițiile se recuperează în câțiva ani, iar timpul necesar amortizării depinde de costul debranșării, instalaţiei, manoperei, centralei şi autorizaţiile necesare pentru punerea în funcţiune a acesteia.
Cele mai multe centrale individuale vândute în orașe funcționează pe gaz. În cazul unui apartament cu două camere, cu suprafață de 60 mp, costurile cu instalația și centrala se ridică, în medie, la aproximativ 6.000 lei, în cazul unei centrale clasice pe gaz.Investiția va fi amortizată în aproape opt ani, potrivit unui studiu Ariston, transmis redacției EVZ.

Izolația scade costurile
O alternativă la centralele pe gaz o reprezintă cele pe peleți sau lemne, care se pot instala și la bloc. La blocurile vechi, instalarea se poate face pe sistemul vechi, iar costurile sunt de 32 de euro/mp”, spune Iulean Hornet, inventatorul centralei ecologice pe peleți omonime. Astfel, pentru un apartament cu două camere de 60 mp, investiția inițială se ridică la circa 8.500 lei, iar costul anual cu căldura și apa caldă ajunge, în medie, la 226 de lei, în cazul unei locuințe izolate, și la peste 900 de lei, dacă aceasta nu este izolată, spune acesta. În cazul centralelor pe lemne, preferate mai ales de proprietarii de case, investiția pentru o locuință de 150 mp ajunge la circa 10.000 lei, arată Marian Posto- varu, directorul de vânzări al producătorului local Termofarc. 
Închiderea caloriferelor, o aberație
În ceea ce privește interzicerea închiderii caloriferelor și păstrarea unei temperaturi ambientale de 18 grade – inițiativă legislativă anunțată de președintele ANRSC, Doru Ciocan, șeful asociației blocului 12 K, Ștefan Vladu, o consideră o aberație. „Nu văd tehnic cum s-ar putea pune în practică acest lucru. Adică ce o să facă? O să-mi pună un termometru în cameră. Unde? În ce loc? Cred că nici lor nu le este clar. Cum poți să obligi un om să facă acest lucru?”. O somație de acest tip i-ar putea determina pe cei care închid calorife- rele să se debranșeze de tot de la RADET", crede Vlad.
CITIŢI ŞI:

  • EXCLUSIV. Noul DIRECTOR al RADET, lector universitar, postează MESAJE și POZE INDECENTE pe REȚELE de SOCIALIZARE
  • După dezvăluirile EVZ, şeful RADET a fost demis
  • Directorul RADET şi-a amenajat ilegal birou şi cabină de duş
  • Mesajele de pe Facebook îl lasă fără job pe șeful RADET
  • EXCLUSIV EVZ. Fostul director RADET a „sigilat” biroul cu amprentă digitală și a plecat acasă. Acum este somat să vină să-l deschidă