După ce ANRE a acuzat furnizorii de energie din România de creșterea prețurilor în mod artificial, pentru a beneficia de mai mulți bani din bugetul statului prin măsurile de plafonare, reprezentanții furnizorilor decid să reacționeze. Aceștia acuză ANRE de defăimare și cer Ministerului Energiei să efectueze plățile restante pe care le are de achitat.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este acuzată de defăimarea furnizorilor de energie.
ANRE, acuzată de defăimare
Dana Daraban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), spune că ANRE nu a furnizat documente care să susțină acuzațiile formulate în presă.
„Nu există un document oficial sau o comunicare către federația ACUE sau membrii ei, care să explice acele note parțiale apărute ieri în presă. ANRE ar trebui să încurajeze un dialog corect și onest.
Dacă sesizează problema, să le notifice direct furnizorilor, conform procedurilor în vigoare și furnizorii vor reface documentația conform celor recomandate.Vedem încă o acțiune, poate neintenționată, de atac la adresa furnizorilor care sunt, pe nedrept, blamați și fac obiectul unei defăimări”, transmite Dana Daraban, director ACUE.
Furnizorii de energie, acuzați că manipulează piața
ANRE a acuzat furnizorii de faptul că ar fi manipulat piața energetică din România, crescând prețurile în mod artificial. Mai exact, ANRE acuză furnizorii de achiziții intragrup efectuate la prețuri exagerat de mari, alături de încheierea unor acte adiționale la prețuri mărite, ca urmare a publicării OUG referitoare la măsurile de plafonare și compensare a prețurilor.
Acum, furnizorii reclamă faptul că Ministerul Energiei a efectuat doar 5-10% din plăți, motiv pentru care ar duce lipsă de bani pentru noi achiziții necesare stocurilor pentru sezonul rece.
„Ar trebui întâi să investigheze înainte de a ieși public și, în funcție de ce constată, să iasă public. dar da, putem constata că sunt aceste întârzieri la plată, la compensare, cât și faptul că regulile după care se desfășoară nu au fost clare și date imediat”.
ANRE trebuie să investigheze suspiciunile de manipulare, spun reprezentanții furnizorilor
A existat acea întârziere. Dacă există suspiciuni de manipulare a pieței, acestea trebuie investigate separat de ANRE, care e instituția cea mai în măsură să emită o judecată, un verdict pe tema asta”, spune Eugenia Gusilov, director al Romanian Energy Center.
Reprezentanții ANRE spun că motivul pentru care decontările au fost blocate are legătură cu legislația neclară, care provoacă ambiguități în aplicarea legii.
Plafonarea prețurilor la energie a fost dispusă în luna noiembrie 2021, măsura suferind apoi modificări și prelungiri valabile până în luna aprilie 2022, conform TVR.