Dumitru Chiriță, ANRE: Două orașe din România folosesc deja apa geotermală pentru încălzire

Dumitru Chiriță, ANRE: Două orașe din România folosesc deja apa geotermală pentru încălzire Sursa foto: arhiva evz

Dumitru Chiriță, președinte ANRE, a participat în data de 18.05.2022 la Summitul ”Protecting Europe in Turbulent Times - Bucharest Leaders Summit: Enduring Power of Solidarity”, eveniment din seria “Împreună protejăm România”.

Evenimentul a fost organizat de Grupul de Presa MediaUno și Institutul Național de Statistică și își propune să consolideze poziția Bucureștiului pe harta reuniunilor internaționale, aprofundând dezbaterea privind temele globale de maximă importanță.

Dumitru Chiriță, ANRE: Două orașe din România folosesc deja apa geotermală pentru încălzire

Redăm mai jos, o parte din declarația șefului ANRE, Dumitru Chiriță:

Contextul energetic actual a scos în evidență că avem nevoie mai mult ca oricând de o Uniune Europeană mai integrată și mai solidară inclusiv în ceea ce privește investițiile în sectorul energetic. Provocările din ultimii ani ne obligă să luăm decizii rapide și eficiente pentru a atenua efectele crizelor pe care le parcurgem.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre soluții este promovarea energiei regenerabile, dublată de creșterea capacității de stocare în vederea atenuării dezechilibrelor din sistem, fapt care ar conduce la reducerea sau eliminarea dependenței de gazul din import și ar contribui la atingerea obiectivelor asumate la nivel european.

Astfel, România a aprobat planul național integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice din care rezultă o suplimentare a capacităților de producție instalate în surse regenerabile de cca. 7000 MW până în 2030, respectiv:

- 3700 MW - surse fotovoltaice

- 2300 MW - surse eoliene

- 1000 MW - surse hidro

Acum, la nivelul Comisiei Europene se analizează propunerea ca noua țintă să crească de la 32% la 40%.

Anul 2022 este un an în care dorința de a investi în capacități de producție a revenit în actualitate. De la începutul anului până în prezent, ANRE a eliberat autorizații de înființare pentru 245 MW și mai avem în lucru cereri de autorizații de înființare pentru 816 MW - producție solară și 7,4 MW - stocare.

O atenție deosebită acordăm prosumatorilor, care, în ultimii ani, au înregistrat o evoluție spectaculoasă. Dacă în 2019 aveam 303 prosumatori, am crescut în 2020 la 1634 şi, la sfarşitul lunii februarie 2022, aveam 14305 prosumatori cu o putere instalată de 95 MW. Estimăm că până în 2030 vom ajunge la cca.700 MW.

O altă resursă regenerabilă puţin folosită este apa geotermală, care, spre exemplu, în Bucureşti ar asigura încălzirea şi apa caldă la preţuri mult mai mici decât actualii producători. Această metodă se foloseşte deja cu succes în două oraşe. Pe lângă preţul scăzut al MWh, mai avem cel puţin 3 avantaje:

  1. Se reduc semnificativ pierderile în conducte;
  2. Se reduce poluarea;
  3. Se reduce consumul de gaze.

Platforma unică la nivel naţional destinată schimbării de către clienţii finali a furnizorului de energie electric

O altă investiţie utilă şi obligatorie, concomitent cu investițiile în surse regenerabile de producere, este în capacităţi de stocare la un nivel de cel puţin 2000 MW, pentru a contribui la echilibrarea SEN.

În încheiere, Dumitru Chiriță, a menționat că anul acesta, va fi funcțională Platforma unică la nivel naţional destinată schimbării de către clienţii finali a furnizorului de energie electrică şi/sau gaze naturale. Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile în proporţie de 98%. Prin intermediul acestei platforme, clientul final reduce timpul de schimbare a furnizorului, de la 21 de zile la 24 de ore. Odată cu finalizarea proiectului, această iniţiativă demonstrează, încă o dată, importanţa pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaţionale, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei în sectorul energiei.