Furie la Beijing. Premierul japonez Shigeru Ishiba vrea consolidarea alianței cu SUA

Shigeru Ishiba. Sursa foto: Platforma X

Noul prim-ministru al Japoniei, Shigeru Ishiba, a declarat miercuri că dorește să consolideze alianța națiunii sale cu Statele Unite în prima sa convorbire cu președintele Joe Biden.

Ishiba a declarat că nu a discutat despre Acordul privind statutul forțelor (SOFA), care stabilește statutul juridic al bazelor americane și al personalului militar din Japonia, în timpul convorbirii sale cu Biden. Ishiba a declarat că a condamnat ferm atacurile cu rachete ale Iranului împotriva Israelului și că dorește să depună eforturi pentru a evita escaladarea situației în Orientul Mijlociu, scrie Reuters.

Premierul Shigeru Ishiba se confruntă cu provocări majore

Shigeru Ishiba, un parlamentar și veteran al Partidului Liberal Democrat Japonez (PLD), a fost ales ca noul prim-ministru al Japoniei de către Dieta, parlamentul bicameral al țării asiatice. După alegeri, Ishiba i-a prezentat pe membrii noului guvern, care se va confrunta cu judecata alegătorilor în mai puțin de o lună: premierul și-a anunțat, de fapt, intenția de a dizolva Camera Reprezentanților pe 9 octombrie, la finalul alegerilor.

Sesiune parlamentară extraordinară care s-a deschis astăzi, și să convoace alegeri anticipate pe 27 octombrie, astfel încât să se obțină un mandat popular care să faciliteze acțiunea noului executiv. Executivul prezentat astăzi de Ishiba are un total de 13 miniștri și reflectă efortul premierului de a uni diferitele curente ale PLD, care tocmai vineri l-a ales noul său președinte, manifestând totuși diviziuni profunde: aproape jumătate dintre parlamentarii partidului în de fapt, nu l-a susținut pe Ishiba, ci pe fostul ministru al Securității Economice Sanae Takaichi, membru al aripii conservatoare a liberal-democraților „rămășiți orfani” de fostul premier Shinzo Abe, asasinat în 2022.

Premierul Shigeru Ishiba se confruntă cu provocări majore de natură economică şi de politică externă. Dintre acestea se remarcă puterea în creştere a Chinei în regiune şi ameninţarea reprezentată de programul nuclear şi de rachete al Coreii de Nord. Ca răspuns la tensiunile tot mai mari dintre China şi Taiwan, Ishiba ia în considerare crearea unei noi alianţe de securitate în Asia, asemănătoare NATO. El a sugerat fuzionarea cadrelor defensive existente, cum ar fi alianţa de securitate dintre SUA şi Japonia şi cea dintre SUA şi Coreea de Sud. Această idee, care ar putea stârni furia la Beijing, a fost deja respinsă de un înalt oficial american ca fiind pripită.