În Iran creşte tensiunea în problema nucleară. Parlamentul iranian a aprobat cu o mare majoritate, într-o sesiune extraordinară, o moţiune care îndeamnă la discuţii „cu maximă urgenţă” pentru un proiect de lege destinat a extinde programul nuclear al ţării.
Pe lângă acest proiect doresc să reducă drastic prezenţa Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ceea ce ar duce Teheranul şi mai aproape de ieşirea din Acordul nuclear din 2015 (JCPOA).
Iranul acuză Israelul şi SUA de uciderea omului de ştiinţă
Sunt relatări ale agenţiilor iraniene, printre care FARS, care face referire la ceea ce pare a fi primul răspuns după asasinarea şefului progamului nuclear iranian, Moshen Fakhrizadeh, de care Iranul acuză Israelul şi SUA.
Botezat Planul de acţiune strategică pentru anularea sancţiunilor, decretul a fost prezentat Parlamentului la începutul lui noiembrie. Printre alte chestiuni, prevede ca Organiţaţia pentru energie atomică iraniană să mărească la 20% şi chiar mai mult nivelul de îmbogăţire al uraniului (pe care JCPOA îl limitează la 3,67%) şi suspendă aplicarea aşa-zisului Protocol adiţional cu AIEA, ameninţând astfel posibilitatea Agenţiei de a face inspecţii în siturile nucleare.
Într-o declaraţie dată de parlamentari iranieni, printre altele, se condamnă uciderea lui Fakhrizadeh ca fiind o crimă „a regimului sionist pentru care cel mai bun răspuns este revitalizarea strălucitoarei noastre industrii nucleare punând capăt aplicării voluntare a Protocolului adiţional şi evitarea regimului de inspecţii ale AIEA”.
Israel: Asasinarea şefului programului nuclear iranian, „indiferent cine a comis-o, este utilă nu numai Israelului, ci întregii regiuni ca şi a lumii întregi”. Declaraţia aparţine ministrului israelian al Energiei, Yuval Steinitz într-un interviu la tvKan, lansat de către Times of Israel. În timp ce Teheranul a acuzat Mossadul de atentatul în care a fost ucis vineri omul de ştiinţă, din partea Israelului încă n-au apărut comentarii şi reacţii oficiale.
Londra: Ministrul de Externe britanic, Dominc Raab, s-a arătat „îngrijorat” de situaţia din Iran şi din regiune, după asasinarea şefului programului nuclear iranian. „Dorim să vedem o diminuare a tensiunilor”, a spus intervievat de Sky News. „Încă aşteptăm să aflăm cu exactitate cele ce s-au întâmplat”, a spus el, „dar aş spune că ne rezervăm dreptul de a respecta dreptul umanitar internaţional care este clar împotriva uciderii civililor”.
Turcia: a condamnat asasinarea unuia dintre cei mai valoroşi oameni de ştiinţă iranieni, numindu-l un „act de terorism” care „deranjează pacea din regiune”. „Regretăm moartea lui Mohsen Fakhrizadeh într-un atac. Condamnăm acest crud omcidiu şi transmitem condoleanţele noastre guvernului iranian şi celor care sunt apropiaţi defunctului”, se citeşte într-un comunicat al ministerului de Externe de la Ankara. „Turcia”, continuă nota, „se opune oricărui fel de iniţiativă care caută să tulbure pacea în regiune şi este contrară la toate formele de terorism, indiferent de autorii săi şi de obiectivele urmărite”. Ankara a invitat „toate părţile implicate la bun simţ şi la moderaţie”, scrie Metro.