Cum fură bani administrațiile locale de la contribuabili

Cum fură bani administrațiile locale de la contribuabili

Președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat că sunt administrații locale care nu virează la stat toți banii încasați de la cetățeni pentru taxe și impozite

Prezent, ieri, la Comisiile reunite de finanţe şi economică din Senat, pentru a discuta despre nemulţumirile administraţiilor locale cu privire la modul în care îşi desfăşoară activitatea Curtea de Conturi a României, Nicolae Văcăroiu a exemplificat că, într-o comună, într-un an pot fi furați 800.000 de lei.

Cazuri frecvente

„Într-o comună, vă dau exemplul de săptămâna trecută, se fură într-un an 800.000 de lei din impozitele şi taxele locale preluate de la cetăţeni. Declaraţia casierului, responsabilului, primarului, casierul ia totul asupra lui. Cazuri dintr-astea avem 1-2 pe săptămână”, a precizat președintele Curții de Conturi. 

El a spus că verificarea casieriei este cel mai simplu control. „Se iau pe un an de zile toate chitanţele prin care s-au încasat impozite şi taxe de la populaţia locală, se însumează şi rezultă 1,5 milioane de lei. Verificăm imediat trezoreria şi constatăm că a depus numai diferenţa de 700.000 de lei, iar 800.000 (de lei - n. r.) s-au băgat în buzunar.” 

Văcăroiu a specificat cum se justifică cei responsabili: „ni se spune că au avut probleme cu familia, cu copiii... casierul recunoaşte”.

Cine acționează

Văcăroiu a explicat că instituţia pe care o conduce doar semnalează posibile nereguli, dar organele de anchetă sunt cele care stabilesc, în final, dacă este sau nu vorba de un furt. 

„Nu poţi să acuzi niciodată de furt. Decât organul de cercetare penală poate să o facă. Noi numai estimăm dacă sunt elemente de natură infracţională, dar parchetul, fie că este curte de apel, tribunal sau Înalta Curte, sunt cei care decid”, a mai spus Nicolae Văcăroiu.

 

Ne puteți urmări și pe Google News