Funeriu despre Evaluare: „Rezultatele slabe ale acestei generații se cunoșteau din 2014”

Funeriu despre Evaluare: „Rezultatele slabe ale acestei generații se cunoșteau din 2014”

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu spune că dezastrul de la Evaluarea Națională din acest an era cunoscut încă din 2014, de la testele de clasa a II-a, dar nimeni nu a făcut nimic pentru a-i ajuta pe copii.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, a vorbit despre rezultatele proaste înregistrate la Evaluarea Națională. El a remarcat cifrele îngrijorătoare înregistrate la Matematică, mai ales în mediul rural. Acolo unde foarte mulți elevi nu au putut să ia măcar nota 5. Și asta în condițiile în care subiectele la această disciplină au avut un grad de dificultate nu foarte ridicat.

Funeriu consideră cu pentru nota de trecere, un elev ar fi trebuit să aibă cunoștințe minime, acumulate până la clasa a IV-a.

„Un procent de 46,30% dintre elevii din mediul rural au luat note cuprinse între 1 și 4.99 la matematică, în timp ce 19,61% din mediul urban au luat astfel de note. Ce părere aveți despre această situație și cum s-a ajuns aici?”, a scris Funeriu pe Facebook. El a venit și cu explicații legate de cifrele îngrijorătoare și l-a atacat pe fostul premier Victor Ponta. Fostul ministru a vorbit și despre calitatea îndoielnică a profesorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„E și mai grav, pentru că 5 se putea lua cu cunoștințe medii de clasa a IV-a. S-a ajuns aici mulțumită lui Victor Ponta și guvernelor conduse de el. E vina lui și a guvernelor PSD care ne conduc nonstop din 2012 încoace, pentru că au distrus sistematic Legea 1 iar ceea ce nu au distrus n-au aplicat sau au aplicat prost. Pe puncte:

1) Nu au aplicat sistemul masteratelor didactice care ne-ar fi permis să avem profesori buni în sistem.

2) Rezultatele slabe ale acestei generații se cunoșteau din 2014, când ei erau clasa a II-a. Această generație a dat teste la clasa a II-a în 2014 și a VI-a în 2018 cu aceleași rezultate de acum. În loc să utilizeze aceste rezultate îngrijorătoare, pesediștii au decredibilizat însăși ideea acestor testări”, a scris Funeriu, care a continuat tirada politică:

„3) Când au văzut rezultatele cataclismice ale acestei generații, încă din clasa a II-a și a VI-a, ce au făcut miniștrii lui Ponta? Erau prea ocupați să îl spele pe criminalul vesel de plagiatul său ordinar și nu au urmărit ca profesorii să aplice legea, care îi obliga să facă învățământ remedial cu elevii. De ce Ponta și ceilalți premieri tolomaci ai PSD nu au făcut nimic? Pentru că sunt nemernici, proști dar performanți mincinoși și ”tari în clanță”.

De ce este această discrepanță între mediul rural și cel urban?

Trei factori esențiali: 1) discrepanța între calitatea profesorilor și infrastructura din urban și rural

2) discrepanța între nivelul de educația al părinților din rural și celor din urban

3) discrepanța între abandonul școlar rural vs urban.”

Elevă-fenomen în România! A uimit toată ţara la Evaluarea Naţională. Este ceva unic

Evaluarea Națională 2020. Încă o premieră. Și profesorii au rămas surprinși

Daniel Funeriu a vorbit și despre soluții pe care le întrezărește. „Discrepanțele de la punctele 1 și 3 sunt din vina majoră a primarilor care au multe instrumente la dispoziție pentru a atrage profesori de calitate și a reduce drastic abandonul școlar.

Ce soluții s-ar putea găsi pentru elevii din mediul rural astfel încât aceștia să aibă o șansă mai mare de promovare?

Sunt doar două soluții: prima este ca cetățenii să nu mai voteze proști și nemernici. Ar fi bine ca oamenii să se obișnuiască cu ideea că atunci când votează proști, au parte de decizii proaste. A doua e în sarcina guvernului: dacă aș fi guvern nu aș da niciun ban primarilor care nu rezolvă starea școlii și nu elimină abandonul școlar. Aș premia localitățile din rural cu rezultate bune la evaluarea națională și aș forma mult mai bine profesorii.”