Funcţionarii fură bani din conturi. Cine protejează consumatorii?
- Adam Popescu
- 11 august 2010, 16:57
În relaţia cu băncile, românii nu prea au un aliat în legislaţie. În anumite cazuri, legea e de partea lor, însă instituţiile de credit găsesc modalităţi prin care amână momentul în care îşi respectă angajamentele.
Atunci când semnează un contract cu o bancă sau orice alt fel de instituţie sau companie, consumatorii trebuie să citească prevederile acestuia cu foarte multă atenţie, în special pe cele scrise cu un corp de literă foarte mic.
În caz contrar, se vor trezi puşi pe drumuri pentru a-şi recupera banii. În această situaţie se află mai mulţi clienţi ai Credit Europe Bank. Una dintre angajatele băncii a sustras suma de 1 milion de lei din depozitele lor. Până nu se termină ancheta, oamenii nu îşi vor recupera banii, deşi au în mână actele care dovedesc că aveau anumite sume în depozite.
Pentru una dintre cliente, o octogenară, este vorba de economiile adunate o viaţă, ca să îşi ducă mai uşor traiul la bătrâneţe. Deocamdată, nu ştie când îşi va recupera banii.
“În funcţie de rezultatele verificărilor, vom întreprinde demersurile necesare, astfel încât, în limitele impuse de lege, să nu fie păgubit niciun client căruia legea îi dă dreptate”, se precizează într-un comunicat remis de Credit Europe Bank.
Unde-i lege, nu-i tocmeală
Totuşi, de la Serviciul de Informare Publică al Băncii Naţionale, ni s-a precizat că, din moment ce clientul de bună credinţă şi-a încredinţat economiile unei bănci, aceasta ar trebui să îi elibereze banii imediat şi să îşi recupereze paguba ulterior de la persoanele vinovate de încălcarea legilor.
De asemenea, Ionuţ Spătaru, şeful OPC Braşov, a precizat pentru evz.ro că banca trebuie să le înapoieze banii oamenilor în termen de 15 zile.
“Aceşti consumatori au depus banii în contul băncii, nu al unei persoane fizice. Ei au constituit depotite şi s-au dus după trei luni şi au descoperit că nu mai au niciun ban în cont. Dacă aceşti consumatori vor să îşi retragă banii, banca trebuie să îi elibereze, conform legii, în maximum 15 zile”, ne-a explicat Ionel Spătaru.
Credit Europe a fost deja sancţionată de OPC Braşov cu 15.000 de lei. Citiţi AICI mai multe detalii legate de acest caz.
Deputatul Petru Călian, membru al Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci al Camerei, spune că timpul necesar pentru recuperarea economiilor depuse în bancă este determinat şi de clauzele contractului de constituire a depozitului. Însă, spune Petru Călian, statul garantează depozitele în limita a 50.000 de euro. Totuşi, birocraţia prelungeşte în acest caz termenul la care oamenii pot reintra în posesia propriilor bani.
Aleşii neamului ar fi putut reglementa mai strict piaţa bancară, însă un proiect de lege care conţine un model standard pentru contractele de depozit a fost respins de parlamentari.
Cine protejează consumatorii?