Republica Moldova are susținere totală din partea Ungariei pentru integrarea în Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de către Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei.
„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Nu numai Moldova va avea beneficii din calitatea de membru al UE, ci și Europa la fel. Vă vom ajuta în continuare, vorbind de pregătire. Vom continua parteneriatul strategic pe care l-am început în 2020. De atunci, rezultatele vorbesc de la sine. Comerțul nostru a crescut de 2,5 ori. Anul trecut, s-a înregistrat al doilea cel mai bun volum comercial între cele două țări”, a declarat Péter Szijjártó, într-un interviu pentru Moldova 1.
Republica Moldova ia lecții de la Ungaria
Republica Moldova și Ungaria întreprind pași concreți privind implementarea planului de acțiuni privind schimbul de cunoștințe privind procesul de aderare la Uniunea Europeană, semnat pe 22 martie la Budapesta. În contextul acestui document, până la finele anului vor fi organizate vizite în Ungaria pentru 50 de funcționari din administrația publică moldovenească.
„Primul grup din 34 de funcționari va ajunge la Budapesta săptămâna viitoare. Toți împreună vor veni de trei ori până la sfârșitul acestui an și vor participa la cursuri de pregătire în domeniul administrațiilor locale, politicilor fiscale și reglementărilor agricole. Așadar, când vor începe negocierile reale de aderare, vor ști care sunt cele mai importante sarcini”, a mai spus Péter Szijjártó.
Ungaria se află de 20 de ani în Uniunea Europeană, iar Republica Moldova a început negocierile de aderare pe 25 iunie. Pe 20 octombrie cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne pentru a alege președintele țării și a participa la referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cetățenii vor trebuie să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Referendumul din 20 octombrie
Rezultatele votului vor servi drept temei pentru modificarea Constituției Republicii Moldova. „Acest referendum nu este despre o persoană, nu este despre un partid politic, nu este despre o guvernare, este o decizie care va avea efecte semnificative pentru dezvoltarea țării și fiecare trebuie să contribuie. Fiecare cetățean va beneficia de beneficiile integrării europene, indiferent de ce limbă vorbește și ce etnie este”, a transmis Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.