Cum adoptă Republica Moldova recomandările Comisiei Europene. Progrese și puncte slabe

Cum adoptă Republica Moldova recomandările Comisiei Europene. Progrese și puncte slabe Republica Moldova. Sursa foto: jorono/ Pixabay

Republica Moldova. În cadrul unei dezbateri organizate de mai mulți reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale s-a analizat parcursul european al țării.

Republica Moldova se află în plin proces de aderare la UE și trebuie să respecte numeroase recomandări făcute de Comisia Europeană.

S-au făcut progrese legate de respectarea drepturilor fundamentale și s-au intensificat politicile de egalitate de gen și cele ce vizează implicarea societății civile.

De asemenea, guvernanții de la Chișinău au făcut eforturi susținute pentru îmbunătățirea sistemului social prin Reforma RESTART și modernizarea Agenției de Ocupare a Forței de Muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Progresele pe care le-a înregistrat Republica Moldova în procesul de aderare

Discuțiile organizațiilor neguvernamentale au arătat că există și probleme. Progrese mai slabe s-au făcut în domeniul mass-media.

Vadim Vieru, avocat la Asociația Promo-Lex, a remarcat că sunt probleme în sistemul penitenciar. Iar punctul sensibil este legat de protecția deținuților și condițiile de detenție. Pe de altă parte, autoritățile ar trebui să depună eforturi pentru integrarea comunității rome și să lupte intens cu discriminarea.

Uniunea Europeana

Uniunea Europeana. Sursa foto: Unsplash

Totodată, avocatul a mai spus că, în Parlamentul de la Chișinău, rolul Opoziției în inițiativele legislative este unul limitat. De asemenea, audierile publice ar trebui intensificate pentru a crește nivelul transparenței.

„Audierile publice, pentru că în multe cazuri, pe anumite inițiative, nu sunt organizate, iar numărul audierilor publice ar trebui să crească. Măsuri mai stricte pentru prezența la vot, componenta de transparență a activității parlamentare, deci publicarea regulată a statisticilor privind participarea la activitate a deputaților și nu doar cu aceste statistici”, a afirmat Vadim Vieru în timpul discuțiilor.

Care sunt punctele sensibile

Iar Sergiu Sainciuc, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova a afirmat că se consemnează progrese în zona „Politici sociale și ocuparea forței de muncă”. Mai ales cea a reformei Restart și a modernizării Agenției Forței de Muncă.

„Ca priorități, noi vedem revizuirea cadrului normativ, ajustarea cadrului legal la standardele internaționale, combaterea economiei informale. Noi considerăm că este strict necesar să fie implementat registrul electronic al salariaților și implementarea convențiilor Organizației Internaționale a Muncii”, a opinat Sainciuc.

Revista presei
Jocul de-a vacanța