Funcționarii care pregătesc negocierile cu UE vor primi sporuri la salariu. În listă, peste 1000 de persoane
- Viorica Gheorghe
- 7 noiembrie 2024, 13:46
Republica Moldova. Guvernul a aprobat lista funcționarilor care vor beneficia de suplimente de 50 la sută din salariu. Este vorba despre peste 1000 de angajați în 44 de instituții ale statului implicate în procesul de pregătire pentru deschiderea negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la UE.
Peste 1000 de funcționari care pregătesc aderarea, cu sporuri salariale
În total, de sporul pentru executarea sarcinilor prioritare aferente pregătirii pentru deschiderea negocierilor de aderare vor beneficia în total 1056 de funcționari publici. Dintre aceștia - 606 cu funcții de conducere și 450 cu funcții de execuție.
„În total, în calcul au fost incluse 44 de autorități publice centrale implicate în realizarea sarcinilor prioritare în contextul implementării cerințelor de aderare la Uniunea Europeană, care cad sub incidența Legii nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Valoarea totală a resurselor financiare pe care s-au întemeiat estimările bugetelor per autoritate constituie 36,0 mil. lei”, se arată în proiectul de decizie.
Uniunea Europeană, gata să-și deschidă brațele pentru Republica Moldova
La începutul lunii iunie, Comisia Europeană le-a transmis ambasadorilor UE că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, Republica Moldova urmează să înceapă negocierile de aderare în luna decembrie. Pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să fie îndeplinite anumite criterii, pe domenii distincte.
Liderii UE au recunoscut în mod oficial Ucraina şi Republica Moldova drept candidate la aderare în iunie 2023. Jumătate de an mai târziu, statele membre ale UE au acceptat deschiderea negocierilor de aderare.
„Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi, de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ,este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră. Succesul de azi este meritul întregii societăți. Al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea. Care muncesc cu perseverență și răbdare. Care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a comentat atunci Maia Sandu.
La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a menționat că acordul este un semnal clar că Uniunea Europeană este gata să-și deschidă brațele pentru mai multe țări.