Fumatul, inamicul frumuseţii

Fumatul, inamicul frumuseţii

Nicotina este cel mai important factor care poate provoca îngălbenirea dinţilor, a unghiilor şi a degetelor. În plus, accelerează procesul de îmbătrânire a feţei şi apariţia ridurilor.

Pe lângă faptul că fumătorii au probleme cu inima şi cu plămânii, cele mai vizibile „rezultate” negative ale acestui obicei se observă la nivelul pielii şi al danturii.    

Ten lipsit de strălucire    

Expunerea frecventă la fum de ţigară produce modificări majore şi uneori ireversibile mai ales la nivelul epidermei.

Toxinele din fumul de ţigară acoperă tenul cu impurităţi care afectează grăsimile naturale ale pielii.

„Nicotina care intră în sânge determină închiderea vaselor, iar tenul capătă un aspect tern, lipsit de strălucire şi obosit”, explică Adina Alberts, chirurg estetician la clinica Care Zone din Capitală.

În timp, sub efectul fumului de ţigară apar mai repede cearcăne, pungi sub ochi şi riduri. „Pungile de sub ochi apar din cauză că ţesutul elastic al tenului este afectat. Culoarea maronie este efectul gudronului şi al depunerii de melanină (substanţa responsabilă de pigmentarea pielii)”, explică Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” Bucureşti.

Fumătorii care aplează la esteticieni au mai puţine şanse ca tratamentele să aibă efect din cauza vascularizaţiei deficitare. „La fumatori, ne abţinem să facem lifting facial chirugical şi lipofiling (injecţii cu grăsime) pentru că pot apărea complicaţii grave, cu urmări ireversibile”, avertizează dr. Adina Alberts.

Mai mult, specialiştii susţin că fumatul accelerează procesul de îmbătrânire a feţei, o persoană cu un astfel de viciu arătând în medie cu un an şi jumătate mai în vârstă.

„Fumatul influenţează negativ oxigenarea celulelor, ceea ce duce la un deficit de oxigen în ţesuturile pielii, astfel ea îşi pierde luminozitatea şi capătă un aspect tern, de culoare gălbuicenuşiu”, explică Sorina Copaci, estetician trainer în cadrul companiei Cosmoprof.

Pe lângă degradarea pielii feţei, mai are de suferit şi pielea mâinilor. Nicotina din ţigări provoacă ruperea vaselor fine din piele, care au ca rezultat îngălbenirea degetelor şi a unghiilor. „Pe lângă culoarea gălbuie, fumătorul înrăit are o formă specifică a unghiilor: sunt mai mult late decât lungi”, explică Mihaela Leventer, medic dermatolog la clinica Dermastyle din Bucureşti.      

Risc de şase ori mai mare de paradontoză     

Nici problemele dentare nu sunt de ignorat. „Cariile dentare sunt mai frecvente şi mai severe la fumători din cauza plăcii dentare care favorizează dezvoltarea bacteriilor. La fumători, riscul de dezvoltare a parodontozei poate ajunge de până la şase ori mai mare decât la nefumători”, mai spune pneumologul Magdalena Ciobanu.

Persoanele care au nevoie de un implant dentar riscă să aibă probleme dacă au acest viciu. „Pacienţii care fumează mai mult de 10 ţigări pe zi sunt candidaţi la pierderea implanturilor şi la o sudare redusă a lor. În acest caz, fumatul e considerat la fel de nociv ca şi diabetul”, avertizează Bogdan Bader, stomatolog şi chirurg buco-maxilo-facial la cabinetul BB Clinic din Capitală.

Mai mult, orice manoperă de chirurgie în cavitatea orală e influenţată negativ din cauza riscului de infecţie ridicat.

Atenţie şi la decolorarea albicioasă de la nivelul gingiilor, care poate trăda o boală agresivă precum cancerul!    

„Cei care fumează mai mult de 10 ţigări pe zi sunt candidaţi la pierderea implanturilor dentare şi la o sudare redusă a lor.”, BOGDAN BADER, medic stomatolog  

BOLI OCULARE   

Tutunul, asociat cu alcoolul, afectează nervul optic    

„Tutunul, asociat cu alcoolul, poate să afecteze nervul optic, cu scăderea importantă a vederii”, este avertismentul oftalmologului Mircea Cristian Moraru, de la clinica Oculus din Bucureşti. În ceea ce priveşte afecţiuni precum cataracta şi legătura ei cu fumatul, specialiştii au răspunsuri diferite.

„Nu putem vorbi despre cataractă ca rezultat al fumatului”, afirmă medicul Cristian Moraru. Pneumologii specializaţi în renunţarea la fumat spun însă că studiile au arătat că riscul de apariţie al cataractei este mai mare la fumători decât la nefumători.

„Posibilitatea ca această boală să apară la fumători este de a proape trei ori mai mare comparativ cu nefumătorii. Fumatul afectează irigarea şi oxigenarea cristalinului, provocând leziuni”, afirmă pneumologul Magdalena Ciobanu, specialist în renunţarea la fumat la Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News