Fumatul este un factor-cheie al stilului de viață. Problemele cauzate persoanelor în vârstă

Fumatul este un factor-cheie al stilului de viață. Problemele cauzate persoanelor în vârstăFumat. Sursa foto Pixabay

România. Nou studiu despre fumat. Conform unui studiu recent realizat de cercetătorii de la UCL, fumatul poate fi unul dintre cei mai importanți factori ai stilului de viață care influențează rapiditatea cu care abilitățile noastre cognitive se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim.

Nou studiu despre fumat

Cercetarea, care a fost publicată în Nature Communications, a examinat date din sondaje completate pe o perioadă de zece ani de 32 000 de adulți din 14 țări europene care aveau vârsta de 50 de ani sau mai mult.

Fumat

Fumat. Sursa foto Pixabay

Studiul a examinat diferențele potențiale în ceea ce privește ratele de declin cognitiv între adulții în vârstă sănătoși care s-au angajat în diverse combinații de comportamente legate de sănătate, cum ar fi activitatea fizică, consumul de alcool, fumatul și contactul social.

Testele de fluență verbală și de memorie au fost utilizate pentru a evalua funcția cognitivă a participanților. Pentru a clasifica participanții în grupuri de stil de viață, au fost utilizate următoarele criterii: participanții își vedeau prietenii și familia cel puțin o dată pe săptămână, se angajau în activități fizice moderate și viguroase cel puțin o dată pe săptămână și consumau mai mult sau mai puțin de două băuturi alcoolice pe zi (pentru bărbați) sau o băutură pe zi (pentru femei).

fumat

Fumat. Sursa foto Pixabay

Ce au descoperit cercetătorii

Ei au descoperit că, în timp ce declinul cognitiv era în general similar pentru toate stilurile de viață nefumătoare, acesta era mai rapid pentru stilurile de viață care includeau fumatul. Pe o perioadă de zece ani, scorurile cognitive ale fumătorilor au scăzut cu până la 85% mai mult decât cele ale nefumătorilor.

Excepție au făcut fumătorii care, în rest, duceau o viață sănătoasă, adică făceau exerciții fizice în mod regulat, consumau alcool cu moderație și se implicau în activități sociale. Rata de declin cognitiv în acest grup a fost comparabilă cu cea a nefumătorilor.

„Studiul nostru este observațional, deci nu poate stabili definitiv cauza și efectul, dar sugerează că fumatul ar putea fi un factor deosebit de important care influențează rata de îmbătrânire cognitivă”, a declarat autorul principal, Dr. Mikaela Bloomberg de la UCL Behavioral Science & Health.

„Cercetările anterioare indică faptul că persoanele care practică comportamente mai sănătoase înregistrează un declin cognitiv mai lent; cu toate acestea, nu a fost evident dacă anumite comportamente au fost responsabile pentru aceste rezultate sau dacă toate comportamentele au contribuit în mod egal la declinul cognitiv.”

De ce e bine să renunțăm la fumat

„Conform cercetării noastre, renunțarea la fumat poate fi unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri în ceea ce privește conservarea funcției cognitive.”

„Pentru persoanele care nu pot renunța la fumat, rezultatele noastre sugerează că implicarea în alte comportamente sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice regulate, consumul moderat de alcool și activitatea socială, poate ajuta la compensarea efectelor cognitive negative asociate fumatului.”

Cercetătorii au luat în considerare o serie de variabile care ar fi putut afecta rezultatele, cum ar fi vârsta, sexul, țara, bogăția, educația și condițiile medicale pe termen lung, potrivit medicalxpress.

Ne puteți urmări și pe Google News