Fumatorii, noii discriminati

Fumatorii, noii discriminati

Firmele americane concediaza fumatorii chiar daca acestia nu isi manifesta viciul la serviciu.

Salariatii europeni care se plang ca sunt nevoiti sa fumeze in plina iarna pe trotuarele din fata firmelor unde lucreaza ar trebui sa se considere norocosi. Asta deoarece, potrivit AFP, „omologii” lor americani sunt adesea concediati chiar daca nu-si aprind nici macar o tigara in timpul serviciului.

Una dintre victimele prigoanei impotriva fumatorilor este Scott Rodrigues, in varsta de 31 de ani, angajat pana nu de mult la o companie din Massachusetts care se ocupa cu intretinerea spatiilor verzi. Angajatorul i-a pus in vedere de la inceput ca nu agreeaza fumatorii, iar Rodrigues s-a conformat si, gratie unor substitute nicotinice, a reusit sa reduca substantial consumul de tutun in doar cateva luni, de la un pachet la doar cinci tigari pe zi.

Cu toate acestea, el a fost dat afara la doar sase luni dupa angajare, in urma unui test la care i s-a descoperit in sange un nivel de nicotina ridicat. Rodrigues a dat in judecata compania si sustine ca nu fumase deloc inaintea testului, ci doar mestecase guma cu nicotina.

„O analiza a urinei da un rezultat pozitiv daca mestecati guma cu nicotina”, confirma  Marion Adler, medic specialist in tratarea dependentei de tutun la spitalul Antoine Beclere, de langa Paris. Adler spune ca mult mai concludent este testul cu monoxid de carbon. „Daca fumati, rezultatul este pozitiv”, adauga Adler.

Contactat de AFP, purtatorul de cuvant al companiei la care a lucrat Rodrigues a refuzat sa precizeze carui tip de test a fost supus acesta.

NEDREPTATE

Discriminare la pachet Dupa ce a fost concediat, Scott Rodrigues s-a angajat la o companie concurenta. „M-au sunat si mi-au spus: „Nu ne intereseaza daca fumati, stim ca faceti treaba buna”„, se lauda barbatul. In 20 de state americane nu exista legi pentru protejarea fumatorilor impotriva discriminarii. Actele normative au fost adoptate si au intrat in vigoare acum doua decenii, la insistentele marilor producatori de tigari.

Potrivit unui sondaj recent, majoritatea americanilor considera nedreapta concedierea fumatorilor, doar sapte la suta dintre cei chestionati pronuntandu-se in favoarea unei astfel de masuri.

Ne puteți urmări și pe Google News