Dupa sase luni de pregatiri, colegul nostru Emilian Isaila va lua maine startul, la Budapesta, in "cursa curselor".
Pe noi, „burtosii” de la Sport, decizia lui Emi ne-a luat „pe sus”. „Noi scriem despre sport, nu-l practicam”, ne-am zis, in cele din urma, intr-o palida incercare de a ne autoamagi. Asta-primavara, intr-o buna zi, Emilian Isaila, editorul editiei de duminica a EVZ, ne-a anuntat ca va participa la un maraton. „Concursul de la Budapesta, care va avea loc la sfarsitul lui septembrie”, a precizat sub privirile noastre ironic-neincrezatoare, fixate pe tricoul „cu burta” al interlocutorului.
De atunci, au trecut aproape sase luni. Emi a slabit - zice el - 20 de kilograme (noi il banuim ca a dat jos mai mult). Alearga zilnic prin parcuri si ne „alearga” si pe noi, prin redactie, obligati acum sa tinem pasul cu o zvarluga plina de energie.
Pentru Emilian, ce se va intampla maine are mai putina importanta. El si-a castigat deja pariul. E un invingator. Va lua startul, alaturi de alti 3.500 de oameni, in Maratonul de la Budapesta. Incercarea lui poate insemna un exemplu si, poate, un pas spre schimbarea mentalitatilor in Romania. Succes, Emi, colegii de la EVZ vor alerga (in gand, desigur) impreuna cu tine!
„O decizie nebuneasca” EVZ: Emi, cum ti-a venit ideea de a participa la un maraton? Emilian Isaila: A fost, intr-un fel, o decizie nebuneasca. Aveam 98 de kilograme, o conditie fizica sub orice critica si doar amintiri din vremea cand faceam sport...
Ai mai facut sport? De performanta - nu. Dar alergam de placere... Cea mai lunga distanta facuta inainte de pregatirea pentru maraton a fost de 12 kilometri. Antrenamentele „oficiale” pentru Budapesta le-am inceput pe 2 aprilie.
Ce te-a motivat sa incerci? Am realizat brusc ca traiesc intr-o lume sedentara si ca nu vreau ca fiica mea sa-si petreaca tineretea in fata calculatorului si a televizorului. Mi-am dat seama ca un gras de 100 de kilograme nu are cum s-o inspire sa faca miscare. Dupa aceea, am inteles ca, daca tin un jurnal on-line despre pregatirea mea, as putea sa ajut multa lume. Si se pare ca am reusit.
„Imi propun sa fac cursa sub patru ore”
Ce ti-ai propus maine? Vreau sa termin maratonul. Acesta e obiectivul principal. Al doilea obiectiv e sa-l alerg sub patru ore.
Ti-ai schimbat stilul de viata? Cel mai greu imi era, in perioada antrenamentelor, sa ma trezesc zilnic la 6.30. In linii mari, nu s-a schimbat nimic, dar s-a modificat metabolismul. Sunt mult mai dinamic, am mai multa energie, rezist mai bine la stres, rezolv mai mult lucruri intr-o zi. Parca m-am nascut a doua oara!
Familia si prietenii ce-au spus? Cei din familie au crezut ca am innebunit. Si acum ma privesc cu suspiciune... Colegii de la ziar si prietenii m-au sprijinit neconditionat. Rareori am simtit atata caldura si entuziasm la cei din jur!
Au contat mult sfaturile antrenorului Zsolt Gyongyossy? Sigur! Mi-a facut scheme de antrenamente pe cate doua saptamani. Daca termin maratonul, mare parte din reusita i se va datora lui Zsolt.
20 de kilograme in sase luni
Cat ai slabit din aprilie pana acum? Am plecat de la 98 de kilograme. La inceput, alergam 5 kilometri in mai mult de o jumatate de ora. In perioada de antrenamente, cel mai mult am alergat 35 de kilometri in trei ore si 30 de minute. Acum am 80 de kilograme si alerg 5 kilometri in 25 de minute.
Ai folosit intaritoare pentru efort? Nu. Am luat doar de cateva ori calciu si magneziu, dupa curse foarte lungi, ca sa nu fac rupturi musculare.
A fost vreun moment in care ai vrut sa renunti? La sfarsitul lui iulie m-am accidentat si nu m-am putut antrena trei saptamani. Atunci am crezut ca s-a terminat. Piciorul drept e si acum destul de subred. Dar o iau de la capat in decembrie, pentru ca ma voi pregati pentru o alta cursa, maratonul de la Stockholm, de pe 31 mai 2008. Voi avea deja un maraton la activ! (rade)
"REGINA"
Maratonul, cursa vietii
Cea mai lunga si mai grea dintre probele de atletism, maratonul, isi are originea intr-o intamplare petrecuta in anul 490 inainte de Christos. Legenda spune ca, dupa batalia castigata de greci la Maraton impotriva persilor, soldatul Philippides a parcurs alergand distanta de 40,8 kilometri, pana la Atena, pentru a le anunta succesul compatriotilor ingrijorati. Ajuns in Forum, Philippides a apucat sa spuna „Am invins!”, apoi s-a prabusit mort, rapus de epuizare.
Maratonul de la Budapesta este o cursa traditionala, care are loc incepand din 1984, si care e insotita de multe alte intreceri „aditionale”: cursa de 30 de kilometri, semimaraton si minimaraton. Traseul pleaca din Piata Eroilor, insoteste (in mare parte) firul Dunarii si se incheie in Aleea Olof Palme.
ANTRENOR SPECIAL
Gyongyossy: „Daca nu alerga de placere, nu rezista”
Zsolt Gyongyossy, sotul si, totodata, antrenorul fostei mari atlete Gabriela Szabo, a fost tehnicianul care a acceptat provocarea de a pregati un amator pentru „infernul” unei curse de maraton. Antrenor federal in cadrul Federatiei Romane de Atletism, Gyongyossy i-a „construit” colegului nostru Emilian Isaila o schema speciala de antrenament, ca pentru un om obisnuit, al carui program este ingradit de serviciu, familie si alte activitati cotidiene. Acum, la cateva luni de la startul pregatirilor, Zsolt Gyongyossy se arata satisfacut de perseverenta elevului sau si este sigur ca Emi va termina maratonul de la Budapesta.
Premiera in Romania Gyongyossy recunoaste ca nu i s-a mai intamplat vreodata ca un om obisnuit sa-i solicite sfatul: „In Romania, n-am mai avut o astfel de experienta! Emilian a fost primul. In schimb, mi s-a intamplat in SUA, in Olanda si in Franta. Atfel de incercari sunt pentru oamenii ambitiosi”.
La inceput, antrenorul a avut momente de indoiala: „Bazandu-ma pe experientele anterioare, am incercat sa-i alcatuiesc un program in trepte, mai ales ca „bagajul” sau motric era limitat, ca al unui om obisnuit. Am inceput cu lucruri usoare si, incet-incet, am trecut la fazele avansate, astfel incat sa-i faca placere sa alerge. Inainte de toate, antrenamentele nu trebuie sa fie o corvoada, fiindca daca nu ar fi alergat cu placere, n-ar fi rezistat. Pe parcurs, au mai aparut probleme, ba o accidentare, ba o durere, dar a trecut peste toate. Emilian este un tip extraordinar, care mi-a devenit foarte simpatic, mai ales datorita perseverentei”.
Pentru cei care intentioneaza sa urmeze exemplul colegului nostru, Zsolt Gyongyossy are cateva sfaturi obligatorii: „Inainte de toate, am inceput cu o examinare medicala amanuntita si, dupa ce medicii si-au dat avizul, ne-am apucat de treaba. La 39 de ani, Emilian avea si cateva kilograme in plus, asa ca am debutat cu alergari pe distante mai scurte”.
„Va incheia cursa”
Despre sansele ca Emilian sa termine maratonul de la Budapesta, fostul antrenor al Gabrielei Szabo este optimist: „Cursa de la Budapesta este una plata, ca si configuratie a traseului, asa ca este recomandata pentru un incepator in domeniu. Sunt sigur ca Emilian va incheia cursa. El isi doreste sa obtina insa si un timp foarte bun, ceea ce la inceput este cam greu, dar nu imposibil... Are nevoie de un rezultat bun, care sa-l motiveze, sa-i dea imboldul necesar pentru a merge mai departe. Cred ca avem nevoie de mai multi oameni ca Emi, fiindca in Romania noi trebuie sa atragem masele spre miscare, nu neaparat catre performanta”. ( Marius Chican)
Cititi si: http://www.evz.ro/isaila/