FSN-iștii de frunte au lipsit de la procesul Mineriadei. Virgil Măgureanu, singurul care i-a înfruntat pe „golani” după 28 de ani!
- Ionu ţMure şan
- 21 februarie 2018, 00:00
Procesul Mineriadei din iunie 1990 a început, ieri, într-o sală de şedinţă neîncăpătoare de la Curtea Militară de Apel, fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu, fiind singurul inculpat care a venit în faţa magistraţilor. În dosar au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii Ion Iliescu, Petre Roman, Emil „Cico” Dumitrescu şi Gelu Voican Voiculescu
Foştii „golani” ai Pieţii Universităţii din 90 au fost întâmpinaţi în curtea cazonă a Instanţei militare de apel de soldaţi şi jandarmi. Primii 50 de participanţi la Mineriadă care au reuşit să ajungă cu o oră înainte de începerea procesului au fost şi singurii norocoşi care s-au bucurat de căldura sobelor din dotarea Curţii Militare de Apel, într-o sală de judecată neîncăpătoare pentru un proces cu 1.400 de părţi civile.
FOTO: Virgil Măgureanu, fost şef al SRI, singurul inculpat prezent la primul termen în dosarul Mineriadei
Restul, aproximativ 200 de oameni, au aşteptat mai bine de trei ore, la o temperatură de zero grade, până să ajungă în faţa unui grefier care să ateste că s-au prezentat la proces în urma citaţiilor. Mulţi dintre ei au venit din provincie, cu trenurile de noapte, de teamă ca nu cumva să fie citaţi cu mandat de aducere.
„Îşi bat joc de noi. Eu am luat trenul din Suceava la ora 9 seara, iar la 5 dimineaţa am ajuns în Bucureşti. Cum să citezi la proces 1.400 de oameni deodată?! Trebuiau citaţi primii 100, apoi următorii, şi tot aşa”, a spus cu indignare un bărbat cu o glugă subţire trasă peste căciulă. Îşi aminţeşte că din Piaţa Universităţii a ajuns la o secţie de Poliţie unde a fost culcat pe ciment, pe burtă. „Apoi, din camera în care eram ţinuţi, am fost duşi pe scări, către dube sub o ploaie de pumni şi picioare”, a mai spus acesta.
Arestat la 16 ani, „umflat” în pauza mare
Firul vorbelor i-a fost întrerupt de vuietul mulţimii: în curtea instanţei a păşit primu inculpat din cei aşteptaţi, Virgil Măgureanu, fost şef al SRI. Oamenii au început să huiduie şi să strige: „Criminalule, în sfârșit o să răspunzi pentru ce ai făcut!”.
„Aveam 16 ani când m-au luat din liceu în pauza mare. Mă pârâse diriginta, că era FSN-istă. M-au dus întâi la Secția 4, apoi la Băneasa. Acolo m-au băgat într-o hală mare, eram vreo 700 de inși. La anchetă mi-au dat o palmă, zdrang: bă, te-am văzut în Piața Universității, dădeai cu pietre. Am zis că nu, dar mi-a mai dat o palmă: zi, bă, că nu aud bine! Mi-au dat drumul a doua zi, că eram minor”, a povestit unul dintre cei care l-au huiduit pe Măgureanu.
Socoteli „la rece”
Un avocat a declarat pentru EVZ că intenţionează să ceară introducerea în cauză ca părţi responsabile civilmente 33 de instituţii ale statului. Un „golan” deja îşi făcea calculele „la rece”, tremurând: „Am cerut despăgubiri 50.000 de euro. Unii au cerut 100.000, un milion!”.
Un bărbat a leşinat
În decurs de o oră, numărul celor care au venit la proces a ajuns la aproximativ 300. Frigul şi faptul că jandarmii le permiteau accesul în clădire doar unul câte unul i-a făcut pe mulţi să îşi piardă răbdarea şi să se împingă.
Un gard a fost montat în faţa instanţei, iar jandarmii au încercat să calmeze spiritele prin portavoce. În vacarmul creat, un bărbat de 46 de ani a leşinat şi a fost scos cu greu din mulţime. Un echipaj SMURD l-a preluat şi l-a dus la spital pentru îngrijiri.
După două ore Virgil Măgureanu a părăsit sediul instanţei fără să spună o vorbă, aşa cum a intrat, iar în urma lui au răsunat alte huiduieli.
FOTO: Jandarmii au baricadat cu garduri intrarea în instanţă, după ce victimele Mineriadei au încercat să se înghesuie în sala neîncăpătoare
Ce a declarat Măgureanu la Parchet
Fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu, a declarat în faţa anchetatorilor: „Privind retrospectiv, motivele invocate de către primul ministru Petre Roman, pentru evacuarea acelor corturi, au fost acelea că pe data de 18 iunie 1990 urma să prezinte la Parlament componenţa noului Guvern.
Astăzi sunt convins că dacă lucrurile s-ar fi întâmplat păstrând prezenţa acelor corturi acolo, evenimentele violente care au avut loc în ziua de 13 iunie 1990 şi care au culminat cu alte violenţe în data de 14 iunie 1990, odată cu venirea minerilor în Bucureşti, nu ar fi avut loc.
(...) Revenind la scenariul celor întâmplate în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, afirm că evacuarea propriu-zisă a corturilor amintite, hotărâtă pentru ora 05.00 dimineaţa, a fost executată în 10-15 min, nu mai mult. Până în jurul orei 09.00 dimineața nici nu s-a întâmplat ceva care să semene a violență. După aceea, în perimetrul Pieței Universității au erupt niște grupări. Nu cunosc numărul acelor participanți, violențele au început când au fost atacate forțele de poliție de acolo. Nu cunosc dedesubturile acestui scenariu straniu.
În jurul orei 11.00 s-a dat foc autobuzelor poliției aflate în Piața Universității. Acela a fost momentul în care, îmi permit să zic, lucrurile au scăpat de sub control”.