Frunzăverde l-a atacat pe Boc

Frunzăverde l-a atacat pe Boc

Premierul a fost criticat pentru că nu a consultat partidul pe marginea reducerilor de salarii şi pensii. Vicepreşedintele PDL ar fi preferat varianta măririi taxelor.

Guvernul trimite astăzi în parlament pachetul anticriză care include tăierile de pensii şi salarii în sectorul bugetar. Măsurile de austeritate ale guvernului Boc i-au atras premierului un val de critici inclusiv în propriul partid.

Venit ieri să ceară conducerii PDL să şi le asume împreună cu guvernul, premierul Emil Boc a fost luat la rost de Sorin Frunzăverde pe motiv că a luat decizia fără să consulte partidul. Reproşul lui Frunzăverde a fost, potrivit unor surse din partid, acela că dacă s-ar fi cerut un vot liderilor PDL, probabil aceştia s-ar fi opus tăierilor de pensii şi salarii, preferând varianta FMI: creşterea taxelor.

„De ce nu aţi supus la vot mai întâi în partid aceste măsuri şi nu să veniţi acum cu ele?”, l-ar fi criticat pe Boc vicele PDL, căruia i s-ar fi alăturat şi Theodor Stolojan. „N-am avut altă soluţie”, a ripostat Boc. Potrivit premierului, alternativa nu ar fi fost doar creşterea taxelor, ci şi concedierile masive sau aplicarea unui procent mai mic de tăiere a salariilor şi pensiilor.

Sorin Frunzăverde a confirmat pentru EVZ obiecţiile pe care le-a avut, dar a refuzat să comenteze public. Oricum, după cinci ore de discuţii aprinse, PDL a ieşit să susţină la unison măsurile lui Boc. „Deciziile au fost luate în unanimitate, tot partidul sprijină măsurile grele, dar necesare”, a anunţat Gheorghe Flutur.

Legile care implică tăierile începând cu luna iunie au trecut aseară într-o nouă lectură prin guvern, urmând să ajungă azi în parlament. „Mâine trimitem legea în parlament, în prima etapă a asumării”, ne-a declarat ministrul de interne Vasile Blaga. Udrea dă termen-limită guvernului: 1 ianuarie

Dacă tăierile nu vor avea efectul scontat până la 1 ianuarie, PDL-iştii îşi flutură unii altora ameninţarea dărâmării guvernului. „Dacă reuşim să implementăm aceste măsuri, atunci de la 1 ianuarie nu va mai fi nevoie de reduceri. Dacă nu reuşim, atunci moral este ca guvernul săşi dea demisia”, a comentat, la sfârşitul şedinţei liderilor PDL, Elena Udrea, precizând că termenul pe care îl are în vedere este sfârşitul acestui an.

Până atunci, PDL-iştii şi-au tăiat ieri, mai mult formal, „ţevile” dinspre bugetul de stat spre propriile afaceri, validând ideea avansată săptămâna trecută de Udrea ca demnitarii să opteze între funcţie şi contractele cu statul. Surse din partid susţin însă că decizia este deocamdată doar una de principiu, întrucât PDL-iştii n-au reuşit să definească ce înseamnă „afaceri”.

Exemplul invocat în interior: acţiunile la Banca Transilvania, aflată inclusiv în relaţii cu statul, pe care le deţin mai mulţi lideri PDL, între care şi Stolojan, spre exemplu. O altă reclamaţie ar fi fost aceea că măsura ar fi îndreptată împotriva lui Siviu Prigoană.

„Dacă nu reuşim să implementăm aceste măsuri, atunci moral este ca guvernul să-şi dea demisia până la sfârşitul anului.“, ELENA UDREA, ministrul turismului şi dezvoltării regionale

Ne puteți urmări și pe Google News